Реклама / Ads
3| 4678 |01.04.2009 НОВИНИ

Кремиковци с неясно бъдеще

.
Протестиращи скандират „Оставка” Източник: Неделчо Хазърбасанов, Frognews.bg
Ако има и най-малкия шанс за намиране на стратегически инвеститор, не се съмнявайте, че този шанс ще го използваме. Това е и повода да отложим спирането на подаването на газ за „Кремиковци” с няколко дни.
 
Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на срещата с работници от комбината. По думите на министъра 42 млн. лв. е стойността на продукцията на „Кремиковци” за миналата година, а стойността на употребения газ е 60 млн. лв. „Няма такава схема, по която някой да употребява нещо и да не плаща за него”, каза още Петър Димитров. „Кремиковци” е част от икономическия скелет на България”, каза още Димитров.

На част от срещата представителите на медиите не бяха допуснати. По думите на работниците, министърът е казал, че поради изтекла от синдикатите информация акциите на бразилската компания, кандидат-купувач за комбината са паднали на международния пазар. Петър Димитров е казал още, че продължават преговорите с евентуални оператори за комбината, но не е посочил нищо конкретно.

След срещата с министъра Васил Яначков от синдикат „Металици" към комбината заяви, че при евентуално спиране на доставки на газ за комбината има евентуална опасност от експлозия. Спирането е технологичен процес, обясни той и допълни, че все пак се надява да не се стигне до там.

Синдикът допълни, че ако се спре газа в газовода може да влезе въздух. Достъпът на въздух до газовода може да предизвика взрив, каза още Яначков.

Той допълни, че все пак има схеми при спирането на газа на негово място да се сложи друго вещество. Яначков обаче не можа да прогнозира мощността на евентуалния взрив. Моля Бога това да не се случва, каза още той. Ние правим всичко възможно това да не се случи, допълни синдикът.

Пред протестиращите Васил Яначко заяви, че „Кремиковци" практически не може да работи и нищо не може да направи за работниците си.

 

Протестният митинг на работниците от „Кремиковци” АД започна в 8.30 ч. на пл. „ Александър Невски”., след това премина през Министерството на икономиката и енергетиката. По-късно се премести пред сградата на Министерски съвет. Шест от работниците влязоха за среща с представител на правителството. Няма да бъде внесена декларация или нови искания на протестиращите, обявиха синдикатите. Причината е, че преди месец всички искания са били внесени.

Протестиращите на площад „Независимост” скандират „Оставка” и чакат конкретни отговори от срещата.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4969 |09.03.2009 Металурзи искат ДАНС да влезе в "Кремиковци" . 5| 4770 |21.11.2008 Съкращават до 1500 души в Кремиковци заради кризата . 19| 5481 |12.11.2008 К. Тренчев: Крадене с ръце и с крака е имало в "Кремиковци" . 33| 4868 |08.11.2008 Станишев възмутен от решение на Софийския апелативен съд за "Кремиковци"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads