Реклама / Ads
4| 4722 |14.08.2009 НОВИНИ

Криминалисти откриха залупотреби с гръцки горива

.
Съвместни екипи от полицаи, данъчни и митничари предприеха масирана проверка на вноса на горива от Гърция. Установените щети до момента от неплатен ДДС и акциз са на обща стойност 2 457 000 лева, съобщават от МВР.
 

Предотвратено е неправомерно ползване на ДДС за 525 000 лева за период от една седмица; с 1,357 млн. лв. неплатен акциз е ощетен държавният бюджет от 1 май досега при престъпна схема “данъчен склад” и “краен потребител” между свързани фирми

Тридневна съвместна операция от 10 до 12 август предприеха служители на ГД “Криминална полиция” – МВР, Националната агенция по приходите и Агенция “Митници”. Експертите спрели за проверка 82 цистерни, натоварени с горива и преминали през ГКПП на влизане в страната от Гърция през посочения период. Междувременно са извършени и насрещни проверки на рискови фирми, за които е имало данни за финансови престъпления – неплащане на дължимия акциз и ДДС. В офисите им е извършена проверка и е осъществен непосредствен контрол при разтоварването на доставените горива.

С намесата на съвместните екипи от криминалисти, данъчни и митничари е предотвратена възможността фирмите да си спестят плащането на акциз и ДДС при осъществените междуфирмени доставки на стойност около 560 хил. лева.
До приключване на първия ден от проверката – 10 август, всички проверявани рискови фирми са прекратили доставките на енергийни продукти.

По предварителни данни, за период от една седмица през ГКПП “Кулата” преминават около 70 автоцистерни на подобни фирми, които биха ощетили държавата с около 525 хил. лева неплатен ДДС за посочения период.
В хода на операцията са проверени предварително установени фирми, за които има данни, че източват ДДС от държавния бюджет. При една от тях е установено, че чрез неправомерно ползване на ДДС тя е ощетила бюджета с около 400 хил. лева за период от три месеца.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 255 от НК. Работата продължава за установяване на допълнителни факти и обстоятелства, свързани с престъпната дейност на фирмата.
В процес на проверка са още две фирми, за които има данни за ощетяване на бюджета на държавата чрез неправомерно ползване на ДДС за около 700 хил. лв. само за юли т.г. След приключване на проверките на експертите, материалите ще бъдат предоставени на ВКП с мнение за образуване на досъдебно производство.

В хода на работата на съвместните екипи е установена и престъпна схема, при която чрез използване на свързани фирми, регистрирани като “данъчен склад” и “краен потребител”, по смисъла на закона за акцизите и данъчните складове /ДАДС/ за периода от 1 май до момента държавният бюджет е ощетен с около 1,357 млн. лв. неплатен акциз.

Резултатът от съвместните проверки при проведената операция до 13 август е както следва - проверени са 10 фирми, 4 складови бази и 82 автоцистерни. Установените щети до момента от неплатен ДДС и акциз са на обща стойност 2 457 000 лева. Предотвратено е неправомерно ползване на ДДС за 525 000 лева за период от една седмица.
Проверките на територията на страната продължават - уточняват от ГДКП. След анализ на събраната информация, експертите ще предложат съответните организационни и законови промени с цел предотвратяване и пресичане на възможностите за избягване на плащането на дължими акцизи и данъци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6821 |04.08.2009 Откриха монети с лика на Василий II Българоубиец . 0| 6557 |22.07.2009 Оръжие и наркотици откриха спецченгета в акции . 0| 4540 |14.07.2009 Българи пометени от гръцки влак . 1| 4738 |25.06.2009 Лукойл понижи цените на горивата, газта скача

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads