Реклама / Ads
4| 8157 |05.02.2014 НОВИНИ

Криминалисти пред Фрог: Свит паспорт на Калфин го „вкара” в престъпна схема

.
Има ли пръст Ивайло Калфин в убийството на софиянеца Велин Христов във Велико Търново? Как неговото име попадна в полезрението на полицията през 1997 година? Отговорите на тези въпроси дават пред Фрог нюз разследващите смъртта на Христов.
 

 

Случаят с удушаването на младия предприемач Велин Христов отдавна е разплетен и затова малцина се сещат за него. Споменът им навярно се свързва единствено с името на Ивайло Калфин, случайно замесено в криминалния случай. „Калфин няма нищо общо с убийството на Велин Христов. Бяхме установили, че паспортът му, а не депутатската карта, каквато информация се появи, му е била открадната в трамвай в София. От документа му бяха отлепили снимката и бяха сложили на Георги Мадемов”, разказват разследващи полицаи. Евродепутатът бил извикан на разпит едва когато вече се знаело кой е убиецът на Велин Христов. Така че и грам съмнение не било останало, че политикът има нещо общо със смъртта на бизнесмена, допълват криминалистите.

 

През1997 година Велин Христов имал бус „Ситроен Джампер”, който използвал като товарен превоз. С него той изпълнявал поръчки в цялата страна. Понеже автомобилът му бил нов, апаши решили да го свият. От обява във вестник автоджамбазинът Велчо Велев се добрал до номера на бизнесмена и му се обадил под претекст да закара юфка в Бургас. За да уточни сделката, му определил среща в хотелска стая във Велико Търново, която била наета от Георги Мадемов, използвал паспорта на Калфин.

 

Христов отишъл на мястото на уговорката в хотел „Янтра”, където бил завързан за стол от хора на Велев. Мадемов трябвало да го пази да не избяга, докато аверът му открадне буса и го продаде в Украйна.

 

Плененият бизнесмен обаче успял да разхлаби въжетата. Тогава „охраната” му в опита си да ги затегне, го удушил. „Убийството изобщо не влизало в плана. Велев, който е организатор на измамата, впоследствие научил. Продал буса в Украйна и се върна с влак през Румъния. На гарата в Русе го хванахме”, разказват  полицаите. Физическият убиец на софиянеца пък спипали в Габрово, откъдето е родом.

 

Велчо Велев бил познат на униформените с автокражбите си. Той имал зад гърба си няколко удара, извършени с четирима свои приближени. Впоследствие всички били открити от органите на реда.

 

Полицаите уточняват, че заловените автокрадци не са известни имена от престъпния свят. И дума не можело да става за участие на Легионера или пък на Камбоджанеца в свиването на буса. Кражбата му била извършена единствено, за да бъде изтъргуван, а не заради някакъв метал, какъвто слух се появи наскоро, подчертават криминалистите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4830 |05.02.2014 Жаблянов: "Белене"-да; предсрочни избори-не . 15| 6389 |05.02.2014 Росен Петров влиза в политиката? Имал предложения . 15| 4917 |04.02.2014 Консултативният съвет при президента е непредставителен и нелегитимен . 47| 5577 |04.02.2014 Президентът предложи: Всички избори с референдум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads