Реклама / Ads
5| 4529 |24.01.2019 НОВИНИ

Кристалина Георгиева: България стои на едно място

.
Кристалина Георгиева
Лоши и обезпокояващи новини за световната икономика. Те идват от Давос, където се провежда Световният икономически форум. В швейцарския град всяка година се събира световния политически, бизнес и финансов елит, за да очертаят тенденциите за годината и пипнат пулса на ситуацията.
 

Въпреки че заради блокиране на правителството американската делегация не пристигна в Давос, 1300 частни самолета паркираха на близкото летище и 3000 гости пренаселиха и без това трудно достъпния швейцарски град. 50 милиона е печалбата на малкия кантон само за 4-те дни на Световния форум, но пък и поканата за участие струва над 50 000 евро. А Белият дом си иска обратно парите за резервации и запазени хотели и логистика, възлизащи на почти 3 милиона долара.

 

През това време световния елит се занимава със заплахите пред света и обменя рецепти за преодоляването им. Всички са единодушни в едно:

„2019 г. няма да бъде толкова добра, колкото миналата. Нашите прогноза за растежа е 2,9 %. Но колкото и силен да изглежда, е по-нисък в сравнение с преди половин година”, заяви пред НТ новият директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

 

Това, което притеснява публиката на Давос и Световната банка, е напрежението между две основни световни сили.

 

„Търговското напрежение между Китай и САЩ вече дава отражение върху настроението на инвеститори и потребители. Имаме затягане на коланите, а това не е добре за растежа. Това са двете големи икономики. Има финансов стрес - лихвите започват да се качват нагоре и това поражда страх от сриване на пазари, особено в по бедните страни”, заяви още Георгиева.

 

Тенденцията е опасна за по-слабите и бедни страни.

„Когато големите икономики кихнат, малките ги хваща пневмония. Затова нашата надежда и това, което си говорим тук, е, че Еврозоната, САЩ и Китай ще се постараят да намалят несигурността с решителни стъпки в тяхната икономическа политика”, смята Георгиева.

 

Що се отнася до България, тя коментира: "България е добре имунизирана. Страната ни е с малък дълг и с голям излишък. Това ни поставя добре. Но трябва да мислим за бъдещето. Повече внимание на инвестиционния климат. Стоим на едно място. Българите сме бързо адаптивни и трябва да използваме това", каза още тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4031 |24.01.2019 Гръцки фермери блокират границата с България . 0| 3844 |24.01.2019 Поройни валежи в почти цяла България . 4| 6182 |23.01.2019 Гостите на ”Честно казано с Люба Кулезич” разкриват каква е България днес . 8| 5132 |22.01.2019 Елена Йончева: Спецпрокуратурата e за сплашване на показващите как се разграбва България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads