Реклама / Ads
5| 4321 |25.07.2019 НОВИНИ

Кристиян Бойков и двамата му шефове са обвинени в тероризъм

.
IT специалистът от ”Тад Груп” Кристиян Бойков, собственикът на фирмата Иван Тодоров и изпълнителният директор Георги Янков са обвинени в тероризъм заради кибератаката в Националната агенция за приходите (НАП), от която бяха източени лични данни на 4 милиона граждани.
 

На 22.07.2019 г. Софийска градска прокуратура, която обвини в компютърно престъпление Кристиян Бойков, изпрати досъдебното производство по компетентност на Специализираната прокуратура, тъй като бяха събрани доказателства за извършено престъпление против Републиката с цел да създаде смут и страх в населението е извършено компютърно престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

 

Специализираната прокуратура прие делото и извърши допълнителни процесуално следствени действия, при които бяха събрани доказателства обосноваващи ангажирането на наказателната отговорност на още две лица - на изпълнителния директор Георги Янков и на собственика на дружеството Иван Тодоров, работодател на Кристиян Бойков, които са действали като подбудители на Бойков за извършване на престъплението.

 

Търговският директор на "ТАД ГРУП" ЕООД е обвинен за това, че като подбудител, умишлено склонил Кристиян Бойков да извърши престъпление по чл. 319б от НК, с цел да създаде смут и страх в населението. Взета му е мярка за неотклонение Гаранция в пари в размер на 20 000 лв.

 

Същото обвинение като подбудител е повдигнато на собственика на "ТАД ГРУП" ЕООД Иван Тодоров. До настоящия момент Тодоров не е открит на известните му адреси, поради което е обявен за общодържавно издирване и ще бъде издадена Европейска заповед за ареста му.

 

На Кристиян Бойков е повдигнато ново обвинение - като извършител на престъплението, в съучастие с Георги Янков и Иван Тодоров като подбудители, за което му е взета парична гаранция от 20 000 лева.

 

Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани.

 

За предприетите действия по привличане на три лица като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 108 а от НК, Специализираната прокуратура е уведомила Комисията за защита на личните данни и КПКОНПИ.

Продължават действията по събиране на доказателства, което може да доведе до ангажиране на отговорността и на други лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4323 |25.07.2019 Прокуратурата обявява собственика на фирмата на Кристиян за международно издирване . 6| 8321 |24.07.2019 Асен Йорданов: Гешев е по-голям вълшебник от Кристиян, щом може да прави внушения . 8| 4793 |24.07.2019 Обвиняват Кристиян в тероризъм, а колегите му за участие в ОПГ . 1| 4339 |24.07.2019 Оставиха в ареста шефа на Кристиян Бойков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads