Реклама / Ads

6| 3878 |08.05.2020 НОВИНИ

Европейската централна банка: 8% e спадът на БВП на еврозоната през 2020 г

.
Кристин Лагард
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че ЕЦБ изчислява спад на БВП на еврозоната с 8% през настоящата година. През март тази година банковото кредитиране е достигнало 1,2 млрд. евро само в рамките на месец, което е нещо невиждано досега.

Тя подчерта, че Европа трябва да премине към следващата фаза на кризисния отговор и че ЕЦБ ще изпълни цялостната си роля в рамките на своя мандат, информира БНР.

 

Изказвайки се в специално онлайн издание на Конференцията за Състоянието на Съюза, организирана от Европейския университетски институт във Флоренция, Кристин Лагард заяви, че допълнителното държавно финансиране в еврозоната може да надхвърли 10% от БВП на еврозоната.

 

Лагард добави, че европейските лидери се съгласиха да възложат на Европейската комисия да преработи следващия седемгодишен бюджет на ЕС, който трябва да влезе в сила на 1 януари догодина, но все още е обект на голямо несъгласие, както и да представи мащабен план за възстановяване от коронавирусната криза.

 

Въпреки че в този Фонд за възстановяване все още не са посочено конкретни по размер суми, шефът на ЕЦБ отбеляза, че става въпрос за приблизително между 1,0 и 1,5 трлн. Евро.

 

Според Лагард общият европейски фискален отговор е особено желателен и че той трябва да бъде "бърз, голям и симетричен". Тя добави, че не трябва да има неоправдани ограничения в политическия отговор на ЕЦБ.

 

"Винаги, когато бяхме заплашвани, ние не отстъпвахме. Създадохме фактическа солидарност, която Шуман обеща точно на този ден. Европейската интеграция проправи път към просперитета. Знаем, че ако не всички държави са излекувани, другите ще бъдат изложени на рис. Не само по отношение на здравето, а на благосъстоянието".

 

Лагард посочи, че основният въпрос, пред който сме изправени днес е "можем ли да отговорим на икономическия шок, пред който сме изправени, безпрецедентен в мирно време?".

 

Тя добави, че "публичните инвестиции ще трябва да запълнят празнината и трябва да ускорим прехода си към зелена икономика. Трябва да ангажираме гражданите в процеса на дефиниране на общи интереси".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 9| 6261 |27.04.2020 Румен Гечев: Европейската централна банка не е институция на Дядо Мраз . 34| 20158 |27.04.2020 Европейската разузнавателна колегия отхвърли България заради недоверие към нея . 2| 3825 |17.04.2020 Затвориха Централната автогара в София . 1| 3539 |17.04.2020 Сутрешните влакове се допускат поетапно в Централна гара София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ