Реклама / Ads
6| 5041 |11.05.2011 НОВИНИ

Критики на опозицията вбесиха Трайков в НС

.
Липса на кворум провали гласуването на енергийната стратегия на България в ресорната комисия в НС. ДСБ, БСП и ДПС обаче не спестиха споровете на енергийния министър Трайчо Трайков.
 

Иван Иванов от Синята коалиция изтъкна, че в стратегията не намира отговор въпросът кой път поема управлението - повече държава в енергетиката или по-малко държавно участие в сектора чрез приватизация например. Това нещо е отминато с мълчание, посочи той и препоръча: „Необходимо е да се изведе като приоритет реализацията на следната оптимизационна триада - повече енергийна сигурност, по-ниски цени за крайните потребители и повече работни места.", пише News.bg=

Какво става с Топлофикация-София, какво е решението, което трябва да се намери тук, попита синият депутат. Според него от стратегията не става ясно какво се случва с изграждането на нови енергийни мощности и какво ще е държавното участие в тях. Подценен е въпросът с енергийната ефективност в бита, изтъкна още Иванов.

Според него от стратегията не става ясно как ще се реши проблемът с енергийната ефективност на жилищния фонд в България. В стратегията той не намира категоричен отговор ще го има ли БЕХ или не. Не са анализирани и рисковете от природни бедствия и тяхното влияние върху енергийните мощности.

Прочетох много внимателно документа и не можах да разбера кои са целите, заяви от своя страна и червеният депутат Румен Овчаров. Той призова, който от колегите му знае целите в енергетиката и кои са приоритетните пътища за тяхното постигане, да стане и да ги посочи.

Овчаров критикува стратегията на кабинета, защото правителството в нея посочва, че енергийната зависимост на страната ни е 70%. Според ЕК обаче сме енергийно зависими 50%. Според Овчаров в стратегията има твърде много въпросителни и много пожелания.

По-мек в критиките си беше социалистът Петър Димитров. Тази стратегия няма как да навреди, защото няма какво да се изпълнява и от тази гледна точка тя е безвредна, подчерта той.

По повод забележките на Иван Иванов за природните опасности върху енергетиката ни Димитров се пошегува, че цунамито може да не дойде от морето, а от река Дунав, затова най-добре да затворим АЕЦ "Козлодуй".

И от ДПС гледат негативно на енергийната стратегия на България, предлагана от правителството на Бойко Борисов. Според Рамадан Аталай липсва цялостен анализ за състоянието на енергетиката у нас през последните 20 години. Той определи предложения от управляващите документ като неуспешен опит за енергийна стратегия на страната и настоя стратегията да се оттегли и коригира.

Болно ми е за това, че хората, които управляваха България преди нашето правителство не си мръднаха пръста да направят и 1/10 от това, което сме започнали ние. С тези думи енергийният министър Трайчо Трайков отговори на критиките на опозицията, която след като се изказа напусна заседанието и провали кворума.

В колко правителства ДПС управлява България, попита риторично министър Трайков и посочи, че партията на Ахмед Доган е участвала във вземането на най-големите решения за 1 нощ и то непрозрачно и задължили бъдещите министри на енергетиката да прекарват 80% от времето си в "разчистване на бъкиите". "Те ще ми говорят за документ, който да се оттегли, защото не вършел работа, просто нямам думи", възмути се Трайчо Трайков и посочи, че не може всичко да бъде записано в една стратегия.

Министърът заяви, че правителството работи в посока страната ни да има възможност за алтернативни енергийни доставки.

Пет стратегически приоритета са залегнали в новата Енергийна стратегия на страната до 2020 г. Те са свързани с гарантиране на сигурността на енергийните доставки чрез диверсификация, използване на местни ресурси - въглища и ВЕИ, повишаване на енергийната ефективност.

Стратегията за развитие на сектора определя като приоритети още развитието на независим регулиран конкурентен енергиен пазар, който гарантира защитата на интересите на потребителите.

Новата Енергийна стратегия на страната отделя особено внимание и на развитието на сектора на ВЕИ като елемент от устойчивото развитие. Постигането на целта от 16% дял на ВЕИ от общото крайно потребление ще бъде постигната чрез балансирано въвеждане на тези технологии при разумна за потребителите цена.

България също така има амбицията до 2020 г. да намали с 50% енергийната интензивност на брутния си вътрешен продукт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5142 |11.05.2011 Тр. Трайков: Като питах защо не ни е най-евтино горивото, реагираха истерично . 13| 5444 |02.05.2011 България в петролна криза, Трайков стреснат . 6| 4977 |16.04.2011 Тр. Трайков: Случаят Първанов вече е приключен . 19| 4849 |14.04.2011 Разликата между ГЕРБ и опозицията се смалява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads