Реклама / Ads
28| 7893 |08.05.2012 НОВИНИ

Критиките на ЕК имат демотивиращ ефект за прокуратурата

.
Прокуратурата търпи критики, но на мен ми е трудно да си отговоря на въпроса "Защо?". Това заяви днес говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова по БНТ.
 

 

Тя обясни, че през последните години българската прокуратура полага усилия да заложи на действия, които имат по-дълга перспектива, но това не се оценява от европейските партньори. В този смисъл според Кожухарова мониторингът на Европейската комисия има повече демотивиращ за държавното обвинение ефект.

 

Кожухарова изтъкна, че в продължение на няколко години прокуратурата може да се похвали с постоянен ръст на осъдителните присъди, който през 2011 година достига 97.6% от всички произнесени присъди. Според нея това е може би най-високият процент на осъдителни присъди в Европа. Проблемът с оценката на Брюксел обаче идвал от методиката на оценяване, която постоявала във фокуса на вниманието "едва няколко знакови дела". Кожухарова заяви, че обикновено те са по-тежки и по-сложни, които биха затруднили всички юристи, дори тези от европейските държави.

 

"Мониторингът на Европейската комисия (ЕК) създава напрежение и е нормално да се чувстваме под поглед, но не знам дали трябва да говорим непременно за неговото отпадане, защото той е механизъм за сътрудничество и наблюдение. Той би могъл да прерасне в полезна форма и за двете страни - както за нас от гледна точка на чуждия опит, така и за европейските ни партньори", допълни прокурорът.

 

Тя повтори позицията на Борис Велчев, че трябва да се направи реформа в цялостната политика на държавата. Прокуратурата държи на отделянето на по-леките нарушения от Наказателния кодекс и обособяването им в Административно-наказателен кодекс, който трябва да разтовари системата от множество дела.

 

Стелиана Кожухарова похвали своята институция, защото през 2011 г. прокурорите са направили близо 2000 по-малко искания за използване на специални разузнавателни средства. В същото време има увеличение на броя на подслушваните обвиняеми, които после са изправени на съд.

 

"Тези СРС-та, които са прилагани към момента, са били по-ефективни, отколкото миналата година, когато са прилагани доста повече СРС-та, но те явно не са били необходими за доказване на съответните обвинения. Затова и осъдените с прилагани СРС-та са били по-малко на брой. Точно затова и прокуратурата реши, че е добре да се наблюдава този способ (за събиране на доказателства – бел. ред.)", каза Кожухарова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5529 |23.03.2012 КНСБ с ултиматум: Решение за "Горубсо" - веднага . 49| 4916 |01.03.2012 Цветанов: Само 2-3 формации имат реален политически живот . 29| 5305 |01.03.2012 Защо изобщо се взимат бонуси, питат от ГЕРБ . 10| 6826 |15.02.2012 Спасители от Бисер взимат по 5 бона награда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads