Реклама / Ads
5| 4650 |08.11.2019 НОВИНИ

Критиките за Радев и защитата на Гешев започнаха в ранни зори

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев вчера обяви, че няма да подпише указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор. Каза и защо няма да го направи. Ето какви критики получи тази сутрин за решението си:
 

Сред защитниците на Иван Гешев пръв, в ранни зори, се произнесе проф. Огнян Герджиков по БНР.


.

Снимка: Проф. Огнян Герджиков/ БГНЕС

 

Огнян Герджиков е професор по гражданско и търговско право, бивш председател на парламента и бивш служебен премиер. В момента той е председател на консултативния съвет по законодателство към Народното събрание, който преди година поиска да бъде закрит, но до момента няма отговор от председателят на НС Цвета Караянчева.

Още при номинирането на Иван Гешев прф. Герджиков определи това като „добра новина“.

 

„Законът предвижда правна възможност изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието да издигне кандидатура за главен прокурор. Тази възможност може да се осъществи, може и да не се осъществи. Това вече е личен избор на министъра. Може би обаче това решение не е най-доброто, но то съществува“, заяви днес той.

 

 „Президентът не мотивира своя указ, просто изрази становище защо е отказал да подпише – заради липсата на състезателност. Но това не е достатъчно основание. Не виждам никакви нарушения на процедурните правила“.

Според проф. Огнян Герджиков няма пречка ВСС да се събере и да прегласува решението си.

 

„Възможно е ВСС да върне процедурата на по-предишен етап, доколкото знам, но аз смятам, че с оглед на категоричното гласуване във ВСС първия път резултатът ще бъде същият“.

 

На въпрос дали има основание да бъде питан Конституционният съд по тази тема, при положение че вече се е произнесъл по тази тема, проф. Герджиков заяви, че това би било „удар във въздуха“.

 


.
Снимка: Димитър Узунов

 

Бившият представляващ ВСС Димитър Узунов пред БТВ коментира, че е стар принцип, че това което законът не го забранява, е разрешено. По думите му държавният глава няма да има друг избор освен да подпише указа за назначението на нов главен прокурор.

 

Спазена е процедурата по избора на нов главен прокурор. Държавният глава не мотивира ясно решението си да не подпишем указа за назначението му. Дори процедура с един участник е законосъобразна.  

 

„Сега този състав на ВСС ще трябва да преповтори процедурата. При повече от 17 гласа "за" държавният глава няма да има друг избор освен да подпише указа за назначението на нов главен прокурор. Заради уважението, което дължа към президента, няма да споделя мнението си за мотивите му“, каза още Узунов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5355 |07.11.2019 Муравей Радев: Каква десница могат да бъдат Демократична България? . 29| 7487 |07.11.2019 Президентът Радев върна предложението на ВСС за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор . 21| 6758 |07.11.2019 ГЕРБ посочиха враговете си – Манолова, Нинова, Трифонов, Костов, „Демократична България“ и Радев . 7| 6892 |07.11.2019 Съдиите също поискаха от Радев да не подписва указа за Гешев, президентът ще говори в 17, 05 ч.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads