Реклама / Ads
13| 4782 |06.01.2009 НОВИНИ

Кризата с газа посече предприятията, а сега и домакинствата

.
Кризата с газа се отразява най-сериозно върху предприятия, които използват тази суровина в производството си. Това каза пред Frognews.bg инж. Илия Димитров.
 
Според него обикновените домакинства също ще усетят проблем при употребата на газ, но не в такава степен.

Според топлоенергетика инж. Димитров преминаването на алтернативни варианти означава връщане с около 30 години назад. В България много от обществените сгради, например училищата, не могат да минат на мазут, тъй като нямат необходимите условия за това. Освен това мазутът замърсява повече и от Кремиковци, коментира специалистът.

Съветът "да се намали консумацията на газ" по думите му е съвсем основателен, за да може да се запази налягането в мрежата, а не да пада докато се реши проблема.

"Надявам се, че тъй като този скандал има политическа украска ще продължи няколко дни и всичко ще е краткотрайно", добави инж. Илия Димитров.

Междувременно стана ясно, че „Топлофикация София" е намалила топлоподаването към битовите абонати, но болниците, училищата и детските градини остават с нормално топлоснабдяване. Намалено е подаването към някои от стопанските потребители, а изцяло спряно е снабдяването на индустриалните предприятия. „Топлофикация София" е започнала да подгрява мазута, но за да се премине към алтернативното гориво процесът може да отнеме към денонощие.

От EVN съобщиха, че около 20 процента е намалено топлоподаването в Пловдив. Всички абонатни станции на домакинствата ще бъдат настроени така, че температурата в помещенията да бъде намалена с около 20%, се казва в информацията. От Варна стана ясно, че близо 12 хиляди домакинства остават без парно. Изпълнителният директор на "Далкия Варна" Илия Николаев съобщи, че фирмата вече не получава газ и е спряла топлоподаването към абонатите си. В същото време ТЕЦ „Варна" обяви, че има готовност да работи на пълен капацитет в състоянието на газова криза. Централата разполага със 730 хиляди тона въглища.

БДЖ от своя страна също ще съдейства за по-бързото разрешаване на проблема. Дружеството разполага с 49 цистерни и веднага с приоритет ще започне превозването на мазут за топлоцентралите. Пред БНР министърът на транспорта Петър Мутафчиев каза, че още толкова цистерни ще бъдат поискани от "Лукойл", за да се избегне криза. По думите му в БДЖ вече е започнала организацията по транспорта, но на първо време топлоцентралите трябва да посрещнат проблема, като използват и собствени запаси. За БДЖ трасетата с цистерните ще бъдат с приоритет, посочи Мутафчиев.

Даниела Георгиева 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4410 |13.12.2008 МВФ: През 2009 г. кризата ще се задълбочи . 15| 4814 |05.12.2008 Млад лидер-икономист ще вади СДС от кризата . 3| 6052 |03.12.2008 Край на кризата: $2500 заплата, ако продавате тайландски сувенири . 16| 4813 |24.11.2008 По-ниски заплати заради кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads