Реклама / Ads
4| 4871 |06.12.2009 НОВИНИ

Кризата изяде рибата на София

.
С рибния деликатес община Несебър ще кандидатства за рекордите “Гинес”. Източник: Вяра Йовева
Много по-слабо бе търсенето на риба в столицата в дните преди Никулден в сравнение с минали години. Основната причина за намаленото търсене е икономическата криза.
 

Заради високата цена деликатесната риба не е сред най-купуваните и повечето хора предпочитат да посрещнат Никулден традиционно - с шаран на трапезата.

Цената на шарана в дните преди празника бе същата като миналата година – 5-6 лева струваше килограм пресен шаран, а цената на толстолоба бе 2.50 – 3 лева.

Въпреки кризата, софиянци и тази година имаха голям избор - някои големи магазини и заведения за хранене предлагаха и приготвянето на пълнен шаран по заявка.

В една от търговските вериги в центъра печената риба струва 9.90 за килограм. На други места определят цената на бройка-около 25-30 лева за шаран около 2-3 килограма. В едно от заведенията за бързо хранене предлагат пълнения деликатес за 18 лева за килограм.

Сред търговците имаше и такива, които опитваха да привлекат клиенти и с томболи - при закупуване на прясна риба бонусът бе приготвен шаран за празника.

Вчера вечерта към 21.00 часа, в столичния магазин Метро все още имаше опашки пред рибния сектор, а според търговците и днес, в неделя ще има клиенти, оставили купуването на риба за последния момент.

Търговците на риба обещават, че дори за купувачите от последния момент цените няма да са по-високи и се надяват, че търсенето все пак ще нарасне, макар и в последния възможен момент.

Въпреки кризата, в Несебър днес обещават да приготвят най-дългата наденица от риба за Никулден. Рибният колбас ще е цели 400 метра, колкото е дължината на провлака между старата и новата част на Несебър, и ще бъде разположен по неговото протежение в сутрешните часове на празника.

С рибния деликатес община Несебър ще кандидатства за рекордите “Гинес”. Празникът на свети Николай Чудотворец в Несебър ще започне със света литургия в храм "Св. Успение Богородично".

В Бургас точно на празника на града Никулден премиерът Бойко Борисов и министър Божидар Димитров ще донесат частицата от светия кръст и частица от мощите на свети Андрей Първозвани. Мощите ще бъдат посрещнати пред храм "Св.св. Кирил и Методий".

Днес е един от най-големите християнски празници и последна възможност за постещите да се облажат с риба до края на коледните пости.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5322 |02.12.2009 Любомир Христов е новия зам.кмет на София . 2| 5051 |01.12.2009 Фандъкова: София е готова за зимата . 0| 5414 |25.11.2009 Кървава драма в София . 15| 4927 |23.11.2009 Й. Фандъкова: Ще освобождаваме София от коли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads