Реклама / Ads
0| 5897 |03.04.2013 НОВИНИ

Кризата свали частните уроци на 10 лева

.
Частните учители свалиха двойно тарифите си за уроците, с които се подготвят кандидатите за гимназиите, пише “Телеграф”.
 

Ако допреди година преподавателите взимаха по 20 лева на час, то сега мизата е паднала до 10 лева. причината е, че кризата удари платежоспособността на родителите и заявките за частни уроци са спаднали многократно. В момента в интернет е пълно с оферти на учители, които са готови да преподават за по 10 лева, като уроците им продължават два астрономически часа. За 2 пъти на седмица, колкото е стандартният ритъм на подготовката, по двата предмета, по които седмокласниците държат изпити – български език и математика, излиза 2880 лева за цялата учебна година.

За да са сигурни в успеха на отрочетата си, родителите често се презастраховат и обикновено ги пращат на курсове по двата предмета. Другият вариант е седмокласниците да ходят на курсове в някоя от големите школи. Те излизат малко по-евтино. За да ги подготвят за елитна гимназия, родителите трябва да платят около 2000 лева за курсове по двата предмета. Записванията за курсове за следващата година вече текат в най-големите школи, а голяма част от местата са почти запълнени, така че е добре родителите да побързат. Подготовката на прогимназиалистите започва през септември и приключва в средата на май – малко преди матурите. За целия период само по единия предмет цените се движат между 800 и 900 лева в зависимост от школата. В тази сума обаче не влизат необходимите помагала, които се използват по време на курса. Тяхната стойност е около 100 лева.

Освен това често в края на обучението учителите викат допълнително децата за допълнителни часове и консултации. За всеки допълнителен час вземат между 15 и 20 лева. точно преди изпитите броят на извънредните уроци се увеличава многократно, заради което родителите са принудени да се бръкнат с най-малко още 100 лева. резервен вариант са и по-малките школи, които предлагат по-евтино услугите си. За тях могат да се намерят оферти за между 1350 и 1500 лв. за български и математика. В тези суми се включват и помагалата, което значи, че родителите няма да дават никакви допълнителни пари. Извънредните уроци пък са напълно безплатни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 115| 8326 |31.03.2013 Иван Костов: Зная как да излезем от кризата . 2| 5247 |06.03.2013 ЧЕЗ свали цените; отчитайте си показанията и сами . 155| 22463 |25.02.2013 Борисов: Доган и Станишев свалиха правителството с метеж . 9| 5108 |23.02.2013 Ц. Цачева: Кризата е на държавността, не само политическа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads