Реклама / Ads
24| 4803 |16.12.2009 НОВИНИ

Крокодилите скараха правителството с Темида?

.
Темида Източник: Вяра Йовева
Магистралните грабежи и неуспешните опити на МВР да заловят бандата на Крокодилите станаха повод за пореден сблъсък между институциите. Премиерът и вицепремиерът влезнаха в словесен двубой с Темида. Съюзът на съдиите в България скочи като ужилен срещу опитите на Цветан Цветанов и Бойко Борисов да изкарат съдебната система отговорна за това, че не е пратила братята Евгени и Емил Милеви в затв
 

"Докато бяха в арестите, нямаше магистрални грабежи, за съжаление след това на втора инстанция са били освободени и веднага почват пак грабежите”, отправи обвинение Борисов.

„Правната сигурност се защитава ефективно единствено чрез откритото и честно обявяване на фактите. Общите декларации и безкритичното прехвърляне на отговорността за некачествено свършената работа от една институция на друга, когато и
двете са призвани точно да спазват закона, нанасят вреди на правосъзнанието на гражданите и не носят никакви обществени ползи”. Това обяви в изявление до медиите Мирослава Тодорова, председател на УС на Съюза на съдиите в България.

От съюза обясняват, че коментираните съдебни актове срещу двамата братя все още не са влезли в сила, но в интерес на обществото е да се запознае с тях. Само така гражданите щели да видят обстоятелствата установени от съда, доказателствата на прокуратурата и с какви съображения съдът е приел, че обвиненията са недоказани по начина, който изисква законът.

На медиите са предоставени мотивите към присъдата, постановена на 05.10.2009г. от състав на Софийски апелативен съд.
Кроки и Гейзо са арестувани през 2004 г. Тогава професионалното ръководство на МВР е в ръцете на Бойко Борисов. Обвинени са за грабеж на 1500 евро от чужденец и за опит за убийство на полицай заедно с още един техен авер.
4 години по-късно, през декември 2008 г. Софийският окръжен съд ги признава за виновни и ги осъжда на по 12 години затвор, но те обжалват наказанията си.

Софийският апелативен съд ги оправда, защото всички доказателства събрани срещу тях били косвени. Установени са и разминавания в показанията на свидетелите, а един от тях е бил подложен на натиск и от страна на Гейзо и Кроки,  и от полицаите. За това е дал и три различни версии. Никой от свидетелите не е видял лицата на бандитите и не може да се твърди категорично, че това са Милеви. По делото няма установени доказателства братята да са притежавали оръжия към момента на извършване на престъплението, не са открити откраднатите вещи в нито един от подсъдимите, няма и никакви дактилоскопни или биологични следи, които да водят към тях.

В мотивите на апелативните съдии се казва още: "Съвпадението на района, в който са се намирали подсъдимите и извършителите, сходното облекло и превозно средство, както и това, че и едните и другите са разполагали с огнестрелно оръжие, дава основание за предположение, че именно подсъдимите са извършители, но не и за несъмнен извод. Съществува забрана присъдата да почива на предположения". Така магистратите показват, че не са събрани неопровержими доказателства за престъпленията на Милеви и затова сочените за тартори на банда за магистрални грабежи се разминават с решетките.


Кроки и Гейзо


Сега скандалното дело, което скара Темида и правителството е във Върховния касационен съд, който предстои да се произнесе. От Съюза на съдиите припомниха, че срещу Кроки и Гейзо е водено и дело за отвличане и грабеж. Но пак са отървали решетките поради липса на преки доказателства.

Днес вътрешният министър Цветан Цветанов бе по-премерен в думите си, но се усъмни по БНР, че криминалните инциденти от последните дни са атаки срещу кабинета. И докато МВР претърсваше цялата страна за братята Милеви и бандата им, Гейзо се обади по телефона от Германия и обяви, че е там от седмица.

Задочният словесен спор с Темида напомни за времето, когато Бойко Борисов бе главен секретар на МВР и често обясняваше провалени акции със съда. Тогава той произнесе и култовото обвинение срещу съдебната система: ”Ние ги хващаме, те ги пускат”.

При правителството на Иван Костов в остър конфликт заради бандитите пък бяха влезли тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев и покойният главен прокурор Иван Татарчев. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4792 |15.12.2009 Полицията дири Крокодилите чрез снимки . 6| 4556 |02.12.2009 Мария: Правителството имитира дейност с проверките . 17| 5020 |27.11.2009 Между Първанов и правителството има работно напрежение . 27| 4842 |07.11.2009 Георги Първанов пак удари контра на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads