Реклама / Ads
0| 3860 |05.10.2018 НОВИНИ

Крум Зарков: Влахов стана конституционен съдия, още когато ГЕРБ и ДПС обявиха, че са се разбрали

.
Крум Зарков
Едно гласуване не може да е убедително, когато от него нищо не зависи. Съдия Влахов ще бъде избран днес за конституционен съдия. Той притежава необходимата квалификация, няма никакъв спор по този въпрос. Спорът е за несъстоялия се дебат за мястото и ролята на Конституционния съд и за състоянието на конституционализма в България.
 

Това каза по БНР заместник-председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков по повод решението на социалистите да гласуват „въздържал се“ на избора в Правна комисия в НС.

 

„Съдия Влахов стана конституционен съдия още преди седмица или две, когато двама от председателите на парламентарни групи - на ГЕРБ и на ДПС – обявиха, че са се разбрали той да бъде кой следващия конституционен съдия от квотата на парламента“

 

БСП имаше намерение да обяви кандидатурата на Янаки Стоилов за поста, но това не се случи, което Зарков обясни така: „Самият факт, че няма голям интерес по този въпрос показва до голяма степен кризата, в която се намираме чисто институционалното. По принцип нямаше голям интерес около тази кампания след номинацията на съдия Влахов. Кандидатурата на съдия Влахов е убедителна и аз нямам притеснение да го кажа, но това не значи, че тя просто трябва да бъде подкрепена. Трябва да погледнем целия процес.  Бяхме готови убедено да издигнем кандидатурата на Янаки Стоилов, но в един момент и доцент Стоилов заяви, че в уговорени мачове няма смисъл човек да участва. Някак си веднага и в мен, който не съм чак толкова опитен парламентарист, се възбуди спомена за начина, по който избирахме членове на ВСС преди година и малко“.

 

По време на изслушването съдия Влахов представи убедителна концепция от формална, правна и от теоретична гледна точка, допълни Зарков. Самият факт че три институции са замесени в съставянето на Конституционния съд показва, че законодателят е целял съдът да не попада под прякото влияние и контрол на която и да е от трите институции, но и да не бъде затворен в само в магистратката общност, каза той:

 

Въпросът за индивидуалната конституционна жалба и за допускането на гражданите до Конституционния съд е ключов, защото би дал възможност да се използва пълният капацитет на този съд: „Практически, цялата първа част на Конституцията ни е съставена от харта на човешките права и свободи. Включването на индивидуална жалба на граждани към съда ще го превърне, освен всичко друго, и в защитник на човешките права и свободи не само по отношение на текстове и на закони, а по отношение на реални действия на различни администрации и съдилища. Това е много важен дебат и той трябва да се проведе. Съдия Влахов го започна и можем да се възползваме от това“

 

„Трябва да кажем че съставите на Съда с успявали да рефлектират тази идея, включвайки много хора, които едновременно са доказани юристи и политици“. Цялата парламентарна група на БСП ще бъде в пленарна зала за днешното заседание, увери Зарков. Той изтъкна, че социалистите са дали над 64 предложения за промени между първо и второ четене в Закона за спорта: „35 от тях са приети, но там, където не бяха приети нашите предложения и по основни елементи от него ние не сме съгласни. Весела Лечева и Иван Ченчев - нашите народни представители, участваха много активно в зала в последните два дни. Господин Цветанов може би не ги е видял“.

 

Всеки вот на недоверие срещу правителството не е безсмислен, защото позиционира политически сили като ги принуждава да заемат ясна позиция срещу или със управляващото мнозинство, каза Зарков:

 

„Той се адресира и към обществото мнение, като цяло, към хората, които следят политическия живот, за да оповести, че една опозиция счита за консумиран провала в дадена сфера. А че е консумиран провала в сферата на здравеопазването ми се струва трудно да бъде оспорено. Ние ще се възползваме от този вот, за да начертаем и да обясним, че има, според нас, и друг път“

 

„На спецакции сме се нагледали“, коментира още политикът по повод проверките на разследващите органи в болниците.  Според него, на срещите със социалистите, хората най-често се оплакват от достъпа до здравеопазване и доплащането: "За здравеопазването днес са 4 милиарда. Преди няколко години бяха само един, а  утре могат да станат 40. При система, от която всеки знае, че тече няма никакво значение наливането на парите. Тук е една от критиките ни към тази реформа. Ние поискахме от министър Ананиев още в началото на лятото да представи нов модел не само за финансиране, но и  за управление на тази система. Вместо това ни се предлага още от същото, само че с 12 лв плюс на всеки на месец. Това е признание за пълна безпомощност и ние нямаме право повече да чакаме, за да го констатираме. Следващата седмица ще внесем мотивите за вота. Имаме достатъчно народни предстанители, за да поемем тази отговорност".

 

БСП и ДПС започват да извършват съвместни действия едва след 2005 година, припомни Зарков и обобщи: „БСП е плащала цената и на двете - и на яростното противопоставяне с ДПС, и на сътрудничеството си с нея. Ние сме анализирали плюсовете и минусите от работата с Движението за права и свободи и ще го имаме предвид, когато се наложи да говорим пак заедно“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3664 |03.10.2018 Правната комисия подкрепи Влахов за КС . 0| 3627 |03.10.2018 Правната комисия ще изслуша кандидата за конституционен съдия Красимир Влахов . 0| 3799 |02.10.2018 Болните от Видин останаха без хемодиализа . 3| 3770 |28.09.2018 Красимир Влахов е единственият кандидат за Конституционния съд от квотата на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads