Реклама / Ads
16| 7894 |13.04.2011 НОВИНИ

Кучета и котки в градския транспорт - може!

.
Вече ще можем да возим домашните си любимци в градския транспорт в София, но само ако за животното е купен билет или друг документ за превоз.
 

Това се предвижда в крайния вариант на новата Наредба за домашните любимци, която беше гласувана на общинската комисия по екология днес, съобщава Дарик. Освен, че ще трябва да се плаща за домашния любимец в обществените превозни средства, той ще трябва задължително да бъде на къса каишка и с намордник или кафез.

Предвиждат се и по-стриктни мерки за намаляване на популацията на домашните животни, което косвено се очаква да повлияе и на броя на бездомните. Предстои окончателното приемане на Наредбата на заседание на СОС. Освен задължителната такса куче, всеки който иска да развъжда домашния си любимец и откаже да го кастрира ще плаща още една такса за това, в размер на 300 лв. Ако не плати такава такса, глобата ще бъде до 50 лв. за първо нарушение и от 350 до 1000 лв. за повторно. От 100 до 250 лв. пък ще варира санкцията за некастрирано куче.

Всички кучета, над 6-седмична възраст, трябва да имат паспорт и да бъдат ваксинирани и обезпаразитени. За животни, на които е издадена легитимна здравна книжка в минал период, тя остава валидна, като собственикът не е длъжен да я замени с паспорт. Освен това при навършване на 4-месеца или до седмица от придобиване на куче над тази възраст собственикът трябва да го регистрира при ветеринарен лекар, като представи документ за платена такса куче.

Регистрацията с чип пък става задължителна, но безплатна, обясни председателят на екокомисията Лорита Радева: „До половин година от приемането на наредбата в СОС, всички собственици на домашен любимец ще са длъжни да му поставят такъв микрочип". Ако кучето не е регистрирано или няма микрочип, глобата за първо нарушение е до 50 лв., с едноседмичен срок това да се случи. В противен случай санкцията може да достигне до 200 лв. Приходите от събраните такси - куче, постъпват в общинския бюджет и се използват за обособяване и благоустрояване на местата, определени със заповед на кмета на района за разхождане на животните, се посочва още в наредбата.

Парите ще се ползват и за различни дейности за овладяване на популацията на бездомните кучета в София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10108 |09.03.2011 При стачка на железницата – алтернативен транспорт . 37| 5190 |08.03.2011 Борисов се срещна с Велчев заради „тричането” на кучета . 10| 7248 |07.03.2011 Напъдени домашни кучета пълнят улиците . 0| 5447 |01.03.2011 Пламна автобус на градския транспорт в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads