Реклама / Ads
9| 6905 |31.07.2010 НОВИНИ

Кучето в София - на къса каишка

.
Срещу кървави инциденти, общината е предвидила и глоба от 2000 лв. за стопанин, чието куче нападне, ухапе или причини щети на човек.
 

Домашните кучета в София вече ще трябва да са на една ръка разстояние от стопаните си по време на разходките им.
Промени в наредбата на общината предвижда собственикът да води четириногия си приятел задължително на повод, не по -дълъг от 80 см. Още нещо: намордникът ще е задължителен за всички кучета над 10 кг. Късият повод и преградата пред зъбите ще могат да се махат само на определените от общината алеи за разходки на животните по кварталите.

Новите изисквания към отглеждането на любимци
са разработени с неправителствени организации и са публикувани на сайта на кметството за обществено обсъждане. Експертите на общината са отворени за предложения и корекции. Собствениците на кучета вече възроптаха срещу 80-сантиметровия повод. “Как ще се водят малките породи като пекинезите или пинчерите на толкова къс повод? Те направо ще се удушат на него”, опасяват се стопаните. От общината обаче смятат, че ако кучето е непосредствено до стопанина си, при евентуална агресия той би могъл по-лесно да го контролира. Освен това в наредбата се забранява на деца под 18 г. да разхождат и да продават кучета. Досега това ограничение беше до 14 г. “Децата трудно могат да удържат при атака куче, особено ако е по-голямо”, смятат общинарите.

За да предотврати бъдещи кървави инциденти, общината е предвидила и глоба от 2000 лв. за стопанин, чието куче нападне, ухапе или причини щети на човек. Животното пък ще се иззема от собственика с полиция и ще бъде настанявано в приют. Специална комисия от общинари, неправителствени организации и полиция ще разследват случая. А при доказана агресивност четириногото ще бъде евтанизирано. Според определение в наредбата не са агресивни кучетата, които са посегнали да хапят при самозащита, за защита на стопанина или собствеността на господаря си.Двойно - до 400 лв., скачат глобите за разхождане на животни без повод, за липса на регистрация и платена такса. Както и за собственици, които не почистват изпражненията на любимците си. Общината запазва и минималната такса от 20 лв., която стопаните ще могат да платят и на място с фиш. Още една такса предвижда общината в промените в наредбата за домашните любимци. От 100 до 250 лв. ще плащат собствениците на кучета, които не са ги кастрирали и са допуснали те да се размножат на улицата.

При повторно нарушение санкцията ще е 500 лв.
Причина за въвеждането на тази глоба била, че над 50% от бездомните кучета по улиците в столицата идвали от домовете на недобросъвестни стопани. 2000 лева глоба за ухапване ще плащат стопаните на злобно куче в столицата. А самото животно може да бъде евтаназирано. Ветеринарят ще регистрира песа. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 4950 |29.07.2010 Хиляди мюсюлмани на протест в София . 5| 5384 |22.07.2010 Й. Фандъкова: Топлофикация "София" - общинска! . 3| 4662 |15.07.2010 Спипаха група, гасила тока на София . 11| 4697 |14.07.2010 Софиянски готов за кмет на София?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads