Реклама / Ads
8| 5238 |18.11.2011 НОВИНИ

Кухи фирми в сделката за 24 часа и Труд

.
Офшорки станали поръчители по кредита, с който са купени печатните издания. Собствениците на медиите се разследват за пране на пари.
 

Фирми, превъртащи офшорни капитали, стоят в основата на сделката за купуването на вестниците „24 часа” и „Труд”, пише „Монитор”. Тези дружества са обвързани помежду си със сложна плетеница от съмнителни финансови операции.Единият от гарантите по банковия кредит, с който бяха спазарени вестниците, от години получава милиони под формата на финансови инжекции от офшорни дружества, чиито капитали не могат да бъдат проследени. Вторият гарант е „редовен абонат” за заеми от първия, а третият е пред фалит. Това показа разследване на „Монитор” за компаниите, обезпечили заема от 24 млн. евро, чрез който първоначално беше финансирана сделката за закупуването на двата вестника и останалите активи на „Медийна група България холдинг”. Договорът за кредита беше сключен през декември 2010 г., броени часове преди самата сделка, като тогава беше обявено единствено името на банката, която го отпуска - „Уникредит Булбанк”, без да се казват подробности. В момента българските собственици на пресгрупата - Любомир Павлов и Огнян Донев, се проверяват от прокуратурата за пране на пари и документни престъпления именно заради съмнителните финансови операции между дружествата гаранти.

Проверката срещу тях е стартирана след сигнал, подаден през май от австрийския им партньор в сделката - „БГ приватинвест”, до парламентарната комисия за контрол на ДАНС. Иван Костов, който е член на звеното, пък го препрати в ДАНС и прокуратурата. В края на март Павлов и Донев направиха вътрешен преврат в медийната група и преразпределиха дяловете в нея зад гърба на съдружниците си от регистрираната във Виена фирма – Христо Грозев и Карл Хабсбург. Те си разделиха 91%, а за „БГ приватинвест” останаха едва 9 на сто, макар дотогава австрийското дружество да държеше 53%. След преврата стана ясно, че Павлов е държал в тайна дори от австрийските си партньори детайлите около банковия кредит.

Въпреки призивите им, той отказа да назове гарантите, обезпечили заема, като по този начин хвърли огромна сянка на съмнение върху сделката за закупуването на пресгрупата. Оказва се, че Павлов е имал защо да се притеснява от разбулване на тайната. Според анекс към договора за кредит, с който „Монитор” разполага, в списъка на обезпечителите са „Финансова консултантска компания” ЕООД, управител и собственик на която е самият Любомир Павлов, публичното дружество „Недвижими имоти София” АДСИЦ, занимаващо се с инвестиции в недвижими имоти, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса и „Ди ен Джи Асетс” ЕООД. Неговият обект на дейност е изграждане, поддръжка и експлоатация на системи на управление и сделки с интелектуална собственост.От 2005 г. до май тази година „Ди ен Джи Асетс” е 100% собственост на регистрираната в Кипър „Нетман инвестмънт лимитид”. Дружеството майка е основано през 2000 г. – във времената, когато регистрация на островната държава осигуряваше едновременно по-ниски данъци и идеална възможност за укриване на капитали и препиране на пари. След като корпоративният налог у нас стана 10%, първият фактор отпадна по естествен път, но родните бизнесмени, които се притесняват около произхода на капиталите си, продължават да залагат на Кипър. Поглед в тамошния търговски регистър показва, че като управител на офшорката е вписан местният адвокат Ставрос Йоану. Първоначално той се води и неин собственик, но през 2006 г. всички акции на „Нетман” са придобити от друга офшорка – „Нетнейв ентърпрайзис лимитид”. Проверка на „Монитор” на място показа, че и двете фирми са регистрирани на един и същи адрес в Лимасол – в адвокатската кантора на Йоану. Той самият е подставено лице, чиято отговорност е да поддържа активна регистрацията на двете офшорки. Дори не крие това. „Тук отговаряме за 300-400 фирми”, отговаря той на запитването на екипа ни. Отбива въпросите ни дали зад „Нетман” и „Нетнейв” не стои Любомир Павлов, но и не отрича, че зад дружествата се спотайват българи. Любопитното е, че на 27 май – по-малко от месец, след като екипът ни посещава адвокат Йоану, „Ди ен Джи Асетс” става 100% официална собственост именно на Павлов.

Прехвърлянето се реализира само за няколко дни, но в контракта за покупко-продажбата не става ясно на каква цена е придобил акциите на „Нетман” в „Ди ен Джи Асетс”, защото се твърди, че стойността е уточнена в предварителен договор, който не фигурира в Търговския регистър. Официалното вписване на промяната обаче е единственото изменение в мениджмънта на дружеството. Веднага след като „встъпва” в ролята си на собственик Павлов издава заповед, с която посочва, че дотогавашният управител на фирмата – Евгени Рочев, ще продължи да я представлява. С промяната Павлов вероятно цели да замете следите около странните финансови транзакции които я предшестват. Но всички данни в годините назад – както във фирмените регистри у нас, така и във финансовите отчети на „Ди ен Джи Асетс”, водят ясно следите към него и обкръжението му. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4729 |10.11.2011 БНБ лиши от глас фирми на Ковачки . 9| 5799 |06.10.2011 От фирми за гъши дроб до петролни босове спонсорирали МВР . 10| 5854 |16.09.2011 Мафията удари и чужденците - крадат им фирми и къщи . 25| 4918 |13.09.2011 Тр. Трайков: Фирмите са допуснали безумие; ще има санкции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads