Реклама / Ads
4| 4678 |01.03.2010 НОВИНИ

Куйович свидетелства в полза на Юрген Рот

.
Будимир Куйович, бившият главен секретар на МВР Илия Илиев и настоящият шеф на митниците Ваньо Танов, са призовани да се явят като свидетели в Софийския районен съд.
 

Тримата трябва да дадат показания по делото заведено от бившия вътрешен министър Румен Петков срещу германския разследващ журналист Юрген Рот. Те ще се яват по настояване на адвоката на германеца. Съдът не допусна гражданския иск, който Румен Петков искаше да заведе срещу германеца. Петков настояваше чужденецът да му плати 10 000 лева, тъй като е претъпял вредни последици след негови публикации. Магистратите приеха, че Петков не може да докаже какви точно вредни последици са му причинени.

За следващото заседание по делото на 16 април показания ще дават сегашният директор на митниците Ваньо Танов, който докато Петков бе министър, оглавяваше Службата за борба с организираната престъпност, бившият главен секретар на МВР Илия Илиев и осъдения за трафик на наркотици Будимир Куйович. Петков заведе тъжба срещу автора на книгата “Новите демони” - Юрген Рот, заради появили се в интернет нейни цитати на 8 април 2008 г.

Преди дни пред “Дойче веле” Рот потвърди, че продължава да стои зад всяка дума в книгата си и че, ако би я публикувал днес, щеше да напише пак същото с едно допълнение.

Малко по-рано днес гражданската "Асоциация за свободно слово "Анна Политковская" призова вътрешния министър Цветан Цветанов и Главния прокурор Борис Велчев да осигурят охрана за немския разследващ журналист Юрген Рот. 
Бившият шеф на МВР Румен Петков заведе дело за за клевета срещу германеца. От "Анна Политковская" припомниха думите на Петков по адрес на Рот, че "лъжецът, клеветникът, мошеникът трябва да бъде удрян през устата, през пръстите, през всички части на тялото". Според организацията тези думи са достатъчен повод да се назначи полицейска охрана на германския журналист. "Тази недвусмислена заплаха беше отправена по-малко от два месеца след жестокия опит за убийство на журналиста Огнян Стефанов с чукове и железни тръби, който потресе България и предизвика реакцията на международни правозащитни организации. Известно е, че до ден днешен убийците на Огнян Стефанов не са заловени и наказани", се казва в писмото на организацията. Асоциацията припомня, че в миналото заради неясни заплахи е била осигурена охрана за лидера на ДПС Ахмед Доган и за Младен Михалев – Маджо.

"В този контекст, при наличието на откровена заплаха към Юрген Рот и знаейки за доказаните връзки на Румен Петков с лица, обвинени в рекет, изнудване и формиране на организирана престъпна група, ние считаме, че Юрген Рот има основание да се опасява за своята сигурност и трябва да му бъде осигурена охрана", се казва в писмото. Организацията настоява главният прокурор и вътрешният министър да отговорят публично на отправения апел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5471 |28.02.2010 Р. Петков: Знам отговорите по казуса Куйович . 4| 4834 |22.02.2010 Медиите разболяха Куйович, взима успокоителни . 3| 7248 |15.02.2010 Принудили Жоро Главата да свидетелства срещу Маргина . 10| 5055 |05.02.2010 Юрген Рот: Няма да дойда в София, още ми се живее!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads