Реклама / Ads
4| 3840 |31.01.2017 НОВИНИ

Я. Куюмджиев: Трябва ни пряка газова връзка с Русия

.
„Целта на левицата е енергетиката ни да бъде финансово стабилна, социално поносима, сигурна, предвидима и професионална”. Така съпредседателят на Съвета по финанси, икономика и енергетика към НС на БСП и бивш зам.-икономически и енергиен министър Явор Куюмджиев обясни основните цели на левицата в областта на енергетиката по време на публичното обсъждане на предложенията на БСП за сектора, в което участие взеха и енергийни експерти. Събитието е част от поетия ангажимент на левицата за организиране на широка дискусия по платформата на партията.
 

По време на публичното обсъждане, Явор Куюмджиев подчерта значимостта на сектора и обясни проблемите в него. „Финансовата нестабилност и свръхзадлъжнялостта са сред основните проблеми. НЕК е на прага на фалит, като задълженията й са за над 4,5 млрд. лв., а задълженията на БЕХ са над 2,2 млрд. лв.”, каза той.

 

Явор Куюмджиев подчерта, че за да има финансова стабилност е нужен подробен анализ на разходите и приходите в държавните енергийни дружества. Според него трябва да се преразгледат договорите с т. нар. „американски” ТЕЦ и да се търси решение за намаляване на негативното им влияние върху разходите на държавните дружества. „Нужно е и преразглеждане на политиката за стимулиране на производството на електроенергия от ВЕИ”, допълни той. Куюмджиев предложи с цел икономия на средства, да бъдат преразгледани структурата на разходите на ЕРП-тата и нивата на признатите им загуби.

 

Като част от мерките, които БСП предлага в сектора е и анализ на структурата и дейността на фонд „Сигурност на енергийната система”- с цел повишаване на приходите му. „Тук фокусът трябва да е върху ВЕИ, при предварително решаване на проблемите с другите разходи”, обясни социалистът.

 

Явор Куюмджиев изложи данни, според които 50-60% от населението ни е или енергийно бедно, или е застрашено от енергийна бедност. „Има социална непоносимост към цените. Има неразбиране сред крайните потребители как точно се формират цените на топло- и електроенергията. Виждаме, че има много хора, които отделят от залъка си, за да си платят сметките за ток и парно”, обясни той и допълни, че БСП предлага да се преразгледат социалните помощи за енергийно бедни и те да бъдат правилно структурирани. „Не трябва да се допуска в 21-ви век да има хора, които да стоят на тъмно и студено”, подчерта Куюмджиев. Той бе категоричен, че не е нормално човекът, който плаща сметката, да е на последно място в отношенията с всички предприятия, които му предоставят услуги. „Нужен е баланс на интересите”, каза той. 

 

Бившият зам.-икономически и енергиен министър засегна и темата за енергийната ефективност, заявявайки че България е на последно място в ЕС. „На практика голямата енергийна ефективност се крие не в санирането, а в генерирането и преноса на електроенергия. За БСП е важно в тях да се съсредоточат усилия”, посочи социалистът. Той обясни, че според информацията, с която разполага, сега санирането у нас се прави с клас С, който вече не е стандарт за енергийно ефективни сгради в Евросъюза. „В ЕС за енергийноефективни се смятат сгради от клас А. Излиза, че санирането сега не изпълнява европейските изисквания и след време пак ще трябва да се прави”, категоричен бе той и обясни, че политиката по санирането е нужно да се преразгледа.

 

Сред другите сериозни проблеми в енергетиката, Куюмджиев посочи и застрашената сигурност на доставките на електроенергия и природен газ. „През последните дни се видя, че електроенергийната ни система с огромен труд успя да покрие нуждите на потребленито на хората. Това доказва, че нашите мощности не са достатъчни”, категоричен бе той. Според него нарастващото потребление ще затрудни много системата ни. „През 2019 г. изтича и договора за транзит на руски газ през Украйна”, припомни Явор Куюмджиев. Той подчерта, че БСП е категорично за развитие на ядрената енергетика. „Ще направим всичко възможно да се построи АЕЦ „Белене, като е нужна и нова мощност в АЕЦ „Козлодуй. Трябва ни и пряка газова връзка с Русия”, категоричен бе социалистът и допълни, че е нужно и разширение на газовото хранилище в Чирен, за което са били осигурени евросредства. 

 

За сигурността в енергетиката, Явор Куюмджиев подчерта, че продажбата през миналата година на голямо количество енергия от ВЕЦ-овете на по-ниска цена от актуалната пазарна за сметка на НЕК, не е нормално. „Бяхме свидетели и на абсурди: ПАВЕЦ да работи през деня, на висока цена, вместо да се пуска през нощта, когато трябва да балансира потреблението”, даде за пример социалистът.

 

Куюмджиев обясни и проблемите с непредвидимостта и липсата на професионализъм в сектора. „Има се предвид честата промяна на законодателството. Въвеждат се такси, после се отменят, в отчаян опит да се търси баланс в енергетиката, което в повечето случаи е неуспешно”, заяви Явор Куюмджиев. Той е притеснен от липсата на професионализъм в енергетиката- управлява се от хора, които не са от сектора. „Видно е от хаоса в системата”, коментира той. По думите му ролята на държавата в енергетиката трябва да бъде засилена, защото част от проблемите са възникнали от често противоречащи частни интереси с тези на крайните клиенти. „Убедени сме, че държавата може да бъде не само регулатор, но и участник в процесите”, каза още социалистът.

 

Явор Куюмджиев сподели пред събралите се, че е поръчано обществено допитване за обществените нагласи, но не за изборите, а за това какво очакват хората. „85% от тях очакват ред, а над 75% от българските граждани очакват възмездие. Без да правим политика от това, е хубаво да се опише какво се е случвало до момента и защо?”, каза още Куюмджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4445 |30.01.2017 Таня Андреева: В здравната система трябват много промени . 3| 4047 |28.01.2017 Мей: Турция трябва да спазва правата на човека . 2| 4336 |24.01.2017 Москов: Болниците не трябва да са търговски дружества . 0| 4507 |24.01.2017 Брекзит се отлага, парламентът трябва да го гласува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads