Реклама / Ads
7| 5189 |25.11.2013 НОВИНИ

Куюмджиев: Винаги сме били "за" ядрената енергетика

.
Явор Куюмджиев Източник: Булфото
Винаги сме били "за" развитието на ядрената енергетика на България и сме го записали в предизборната ни програма. Никога не съм спорил за сигурността. Американският, руският и френският проекти са адекватни по отношение на сигурността на ядрените реактори. Все пак руските блокове като че ли, са най-сигурни.
 

Това заяви депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев в предаването "Лице в лице" по бТВ. Ние в БСП сме записали, че ще работим за АЕЦ в Белене и развитието на ядрената енергетика в АЕЦ "Козлодуй", продължи Куюмджиев.

Другите гости в студиото - Мария Капон, председател на ЕНП, Иван Иванов от ДСБ и Иван Хиновски, шеф на Български енергиен форум се обединиха около различно мнение. Те нападнаха Куюмджиев, че преди време неговата партия е била твърдо против американците от "Уестингхаус" да строят Седми блок.

Загубите ни по АЕЦ „Белене” са много. Плащаме пари последните 5 години, коментира Иван Хиновски.

"Уестингхаус" не са САЩ. Това е просто една частна компания. Искам да чуя от министър Стойнев всички параметри на сделката за строежа. В БСП са болни и са пред разцепление, че техен министър преговаря с американска фирма. Кръгът около Румен Овчаров е изключително разтревожен, че ще бъде нарушен интереса на Русия, категорична беше Мария Капон.

Министър Стойнев наговори страшни неща през последните дни. Той каза, че ще започнем да внасяме ток и още такива апокалиптични картини. Животът на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде удължен още на два пъти за по 10 години, обясни Иванов.

Ядосан от тройната атака срещу него Явор Куюмджие заплаши, че ще напусне студиото. "Това е монолог на Иван Иванов и така не може да продължава", оплака се той.

"Американците никога няма да позволят да има корупционни сделки. Знам само, че един министър е бил на посещение и е договорил нещо. Трябва да се дадат всички подробности по този договор", обясни Капон.

"Уестингхаус въобще не са водещи в ядреното строителство", отговори Куюмджиев.
Иван Иванов пък беше категоричен, че в АЕЦ "Белене" не може да се строи без конкурс. "Управляващите ще пробват да вземат нов заем задкулисно. Не може да се започне строителство без конкурс. Ще видим как ще се произнесе Европейската комисия по този случай".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6930 |08.11.2013 Скинари пребили чернокож българин . 24| 5577 |07.11.2013 Явор Куюмджиев: "Южен поток" прави България енергийно независима . 2| 6376 |30.10.2013 Подсъдимите имами били обучавани на семинар в Истанбул . 17| 6037 |27.10.2013 Цветанов и Борисов си били близки. Винаги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads