Реклама / Ads
4| 7985 |01.11.2016 НОВИНИ

Кулезич с предизборна басня за Лисица, Вълк и Прасе. Кой кой е в нея?

.
Наскоро чух един виц, който първо ме разсмя. А после ме натъжи. Заприлича ми повече на басня, в чиито алегории се оглеждат абсурдите и поуките на живота ни български. Но ние, макар и любители на басни и хапливи вицове, никога не се изваждаме поуки. И си оставаме с абсурдите.
 
Това твърди в новото си видео от рубриката „Немам нерви” журналистката Люба Кулезич. То търси отговор на въпроса преплита ли се народното смехотворчество с черния хумор, който буквално всеки ден извира от нравите в родната политическа фауна.

Във вица главните герои са Лисицата, Вълкът и Прасето. Занимават се с надлъгване. На финала естествено влиза Ловната дружинка. Вълкът има повод за драматичен катарзис и за посипване на главата с пепел. Прасето изиграва всички. В крайна сметка то съумява да превърне Свинщината си в изкуство.

Поне така си мислят участниците в зверилника, който толкова наподобява атмосферата в предизборното ни театро. Човек се изкушава да разгадае Кой кой е в тази поучителна история по линия на най-актуални политически асоциации.

Поне три са според Кулезич кандидатките за ролята на Кума Лиса: Цецка Цачева в качеството й на надпартиен кандидат-президент с покровителството на своя партиен лидер; МВР шефката Румяна Бъчварова като спец по коалиционната политика с дъх на свинско в ерата на „стабилността”; червената фурия и БСП лидер Корнелия Нинова, която се изхитри да излъчи за ляв кандидат-президент храбрия ген. Румен Радев. Но той предпазливо избягва прекия сблъсък със съперницата си Цачева. Сякаш имат негласна уговорка да се държат като вегетарианци по всички теми, свързани с освинването, което за пореден път се възпроизвежда във властта, медиите и съдебната система.

Има удивителни съвпадения между премиера Борисов във второто му издание и Кумчо Вълчо от вица, който в крайна сметка се оказва изпързалян от Прасето.

КОЙ е Прасето в живописната случка, почти не остава никакво съмнение. Както и фактът, че то винаги съумява да остане невредимо. Него куршум не го лови. Особено, когато е открит поредният сезон за отстрел на Вълци, самонадеяно паднали в капан. И тук вече, според Кулезич, аналогиите между политическата сатира и политическата действителност пак са напълно основателни. Пред тях цензурата е безсилна. Дори във времена на авторитарни по дух медийни възбрани върху неизгодни за политическата каста, натрапливо свински теми.

Видео коментара може да видите тук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 26130 |17.09.2016 Цензура: По заповед на СЕМ отрязаха ефира на Люба Кулезич . 4| 15605 |16.09.2016 СКАНДАЛ! Синдик нахлу в ТВ7, изземва техниката преди предаването на Кулезич . 7| 16454 |14.09.2016 Само във Фрог: Люба Кулезич се връща на екран, всяка събота и неделя по ТВ7 . 3| 4258 |07.06.2016 Т. Дончев вижда предизборна истерия от доклада на ОЛАФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads