Реклама / Ads
58| 6571 |12.03.2012 НОВИНИ

М. Кунева: Има ли кауза, правя следващата стъпка!

.
Меглена Кунева
Въпросът за съставяне на коалиция никога не трябва да е механичен, смята Кунева.
 

Ако не формулираме национална кауза, всяка партия ще си остане някакво лабораторно упражнение, както вероятно ще се окаже и с ГЕРБ, заяви по БНР лидерът на Гражданско сдружение "България на гражданите" Меглена Кунева.

След президентските избори тази гражданска основа, която беше много мотивираща и много силно задвижваща ме, остана и се трансформира в "България на гражданите". За мен това е много важна основа, за да имам мотива и вярата, че да се занимаваш с политика в България е достойно, че от това могат да произтичат промени и че можеш да даваш и да взимаш кураж от хората. Аз трябва да съм убедена, че има достатъчно обществена енергия и че тази енергия има смисъл да се трансформира в партия. Трябва да има хора, цел и много силна формула на националните ни интереси. Искам да видя каква е националната кауза, която ни обединява. Когато тази кауза я има, уверявам ви, че няма да се поколебая да направя, колкото и да е голяма, следващата крачка, добави тя.

Относно посочените от премиера Бойко Борисов предпочитани партньори за евентуална бъдеща коалиция, сред които бе и "България на гражданите", Меглена Кунева коментира: Посочвайки свои предпочитани партньори, той ще се опитва по този начин да поставя в трудна ситуация избирателите, защото ще размие границата между тях. Това едва ли ще помогне на хората точно да разграничат кой какво мисли и за какво отговаря. За мен основната отправна точка е за какво отговаря ГЕРБ в момента.

Тя подчерта, че въпросът за съставяне на коалицията никога не трябва да е механичен. Защо днес премиерът не направи коалиция с Яне Янев и Синята коалиция открито. Няма нищо по-лошо от скритите и нечестивите коалиции – от това трябва да се пазим всички, защото никак не е в интерес не само политиците да не си вярват един на друг, но и хората тотално да се разочароват, че политиката е само политически картел, категорична бе тя.

Нечестно е спрямо Стефан Константинов сега като на жертвен агнец да се натовари с всички грехове и да се пусне в политическата пустиня. Тези, които са му дали доверието, носят отговорност. Ако те са решили, че нямат вътре в себе си достатъчно сили и трябва да вземат човек отвън – експерт, това също е тежко политическо решение, изказа мнение Меглена Кунева. По темата с бонусите Кунева подчерта, че е било грешка премахването на Министерството на държавната администрация, но по-голямата грешка е, че няма административна реформа. Според нея това трябва да е абсолютен приоритет: Големият потоп, голямото наводнение в България ще дойде не просто от една спукана стена, а спуканите стени идват от това, защото има некадърници на много важни места и по никакъв начин те не са контролирани, защото има абсолютно смесване между политическо и административно ръководство и защото политици си разрешават да вдигат телефоните на администрацията и да им нареждат кой да печели търгове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 6719 |03.03.2012 Борисов: С добрия Дянков се оправяйте до петък, в понеделник ще е лошият Цветанов . 30| 5811 |27.02.2012 С. Паси: Нямам намерение да правя партия! . 70| 7994 |16.02.2012 М. Кунева: Г-н Борисов, не може ли без подлости? . 11| 5711 |28.01.2012 Павлова: Справяме се със снега, въпреки лютата зима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads