Реклама / Ads
7| 4820 |14.09.2015 НОВИНИ

Кунева иска да сме в Шенген поне по въздух

.
Меглена Кунева
Страната ни продължава да настоява в рамките на кризата да получи членство в Шенген по въздух.
 

Това обяви в прессъобщение вицепремиерът Меглена Кунева след участието си в Съвет общи въпроси в Брюксел.

 

Аргументите на България са, че като външна граница на ЕС България може да се възползва максимално от инструментариума на шенгенските информационни системи при преследването по т.нар. горещи следи и идентифицирането на хора със забрана за влизане в Шенгенското пространство.

 

Според пресъобщението, заседанието е завършило с единодушното мнение, че солидарността към бежанската криза в Европа няма алтернатива.

 

На съвета е станало ясно, че 28 различни политики за убежище в ЕС няма да решат проблема и е необходима обща миграционна политика, обяви вицепремиерът.

 

На съвета въпреки временното възобновяване на контрола по границите от няколко шенгенски страни, техните представители са били категорични, че не поставят под съмнение съществуването на Шенген и свободното движение на хора в ЕС.

 

„България не поставя въпроса за Шенген като условие за квотите за релокация, защото считаме, че солидарността е в наш национален интерес и е въпрос на споделени европейски ценности. Поставяме Шенген като условие за сигурността и на България, и на Европа. Партньорите ни трябва да оценят, че на България може да се има доверие, когато става въпрос за охрана на външни граници и за споделена отговорност в бежанската криза", заявява още вицепремиерът кунева.

 

Влизането на страната ни по въздух и достъпът до шенгенските информационни системи ще е ясен знак от държавите-членки, че не отстъпват от Шенген и искат той да се развива, допълва Кунева.

 

Очаква се решенията по предложенията на Kомисията за квотното разпределение и мерките за обща политика за външните граници да бъдат взети на започващия днес по-късно съвет на вътрешните министри.

Кунева посочва, че сред обсъжданите въпроси са засилването на Фронтекс, определянето на сигурни страни на произход и изнасянето на регистрационни центрове извън ЕС. Вицепремиерът посочи, че страната ни изрично настоява тези центрове да са извън ЕС, а не извън Шенген.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10175 |13.09.2015 Певицата Луна иска да е президент . 11| 4307 |13.09.2015 Софиянци поискаха прекратяване на полицейското насилие . 13| 5425 |12.09.2015 Кунева: Антикорупционният закон касае 10 000 души - лошите . 5| 5543 |11.09.2015 Мерджанов към Бъчварова: Вие или Кунева решавате въпроса с бежанците?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads