Реклама / Ads
10| 5338 |27.11.2013 НОВИНИ

Кунева: Изборният кодекс е смокинов лист, зад който управляващите се крият от протестите

.
Управляващите ще стоят, докато полицията издържи. Времето се използва от тях против българските граждани, а Изборният кодекс им е като смокинов лист, зад който се крият, докато траят протестите.
 

ГЕРБ и БСП, в странното съчетание на „Атака“ с ДПС, са един и същ политически картел, който използва времето, за да се усъвършенства в замитане на следите до следващите избори. Това каза на пресконференция в Добрич лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева, съобщиха от пресцентъра на партията. " Сергей Станишев директно и публично дава за пример Николай Бареков", каза Кунева и коментира, че това е знак как и на тези избори се готвят двойници, които да вършат мръсната работа срещу политическите опоненти, в случая – срещу Реформаторския блок. "Преди беше РЗС, сега е Бареков", допълни още лидерът на ДБГ. Тя подчерта възмущението си от изказването на депутатата от ДПС Йордан Цонев, според което за предсрочни избори ще става дума, ако резултатът от евроизборите бил добър за БСП и ДПС.

"Да държиш хората заложници на това кога ще започне да ти изнася политическата температура е цинично", коментира Меглена Кунева. По думите й, криейки се зад експерти с дясно минало, които назначава за министри, БСП се опитва да привлича избиратели от центъра, а ГЕРБ вероятно ще прави същото. Тя даде за пример изказване на вицепремиера Даниела Бобева за повече намеса на държавата и повече социални плащания, както и за закон за държавните предприятия, което не е характерно за уж десни политици, каквато била ориентацията им, подчерта Кунева. По думите й, в момента управляващите разиграват цирк с Изборния кодекс. " Аз се срещнах с Венецианската комисия и подчертах, че „България на гражданите“ е за изчистване на списъците от мъртви души, за машинно гласуване, за професионална изборна администрация, преброителни центрове и т.н.", каза още Меглена Кунева и напомни, че БСП също искаха машинно гласуване на предишните избори, а сега казват, че нямало време и не можело да се въведе.

Все повече съм „за“ задължително гласуване, без да ангажирам с това си мнение Реформаторския блок, допълни Кунева и посочи, че това може да бъде временна мярка за определен цикъл избори, срещу купуването на гласове и манипулацията на вота. По думите й, с промяна на конституцията това може да се въведе. На въпрос за евентуални коалиции, Меглена Кунева отговори, че категорично не се водят и няма да се водят никакви коалиционни разговори. "Ние, от „Движение България на гражданите“, сме фокусирани главно върху правосъдната реформа, защото е основополагаща система и имаме съгласието по този въпрос и по общо 12 начала с Реформаторския блок. Т.е. единствената възможна коалиция е тази на партиите в Реформаторския блок, ако се стигне де такъв консенсус и в рамките на дадените ни мандати от нашите членове", подчерта Кунева.

Тя специално отбеляза, че е излишно да се спекулира с въпроса за коалиции с ГЕРБ, защото с тях Блокът не води никакъв разговор. "Чака ни студена политическа зима. Силите в парламента не намират съгласие дори по въпрос, какъвто са европейските средства", подчерта Меглена Кунева и допълни, че изтичат последните месеци от годината, в която средствата от първия програмен период могат да се усвояват. Тя каза, че от договорените от екипа й при преговорите 13 милиарда сега, по данни на Министерството на финансите, под заплаха са над 1,7 млрд евро. Това е лош старт за кампанията на евроизборите. Искаше ми се хората да видят, че поне част от договорените от екипа ми пари влизат в икономиката, а не да се крадат, както сега, защото други свежи пари в държавата няма, допълни Кунева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 4996 |13.11.2013 Манолова се похвали: За 3 месеца изработихме новия Изборен кодекс . 64| 6259 |12.11.2013 Кунева: Следвай парите и ще разбереш кой кой е! . 74| 7145 |06.11.2013 Николай отвръща на Бойко:Борисов освен Винету е чел и Наказателния кодекс . 25| 6185 |01.11.2013 Приеха проекта за нов Изборен кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads