Реклама / Ads
32| 5815 |19.12.2012 НОВИНИ

Кунева констатира, че магистратите се страхуват

.
Меглена Кунева
Който и да стане главен прокурор, няма да има самочувствието, че е избран без съмнение; социологическият резултатът ще се променя, отчете лидерът на „България на гражданите”.
 

Хората във висшата съдебна система се страхуват. Причината – явната и безпрецедентна намеса в работата им от страна на изпълнителната власт. Това е най-голямата болест за страната, коментира по БТВ лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева ситуацията в съдебната сфера след скандалните събития около избора на конституционни съдии и главен прокурор.
 

„Когато започнат телефоните от страна на законодателите към магистратите с нареждания какво да правят, се стига до това – безпрецедентна криза. На съдебната система трябва да й се помогне най-малкото като не й се пречи и й се дават годни доказателства”, посочи Кунева. Който и да финишира в състезанието за главен прокурор на България, няма да има самочувствието, че е избран с голяма подкрепа и без съмнение,напротив създаде се огромно съмнение около тази най-важна фигура в съда - подкопа се авторитетът му, както вътре в страната, така и навън, но също така и в професионалната среда. Трябва чиста територия между избиращите и предлагащите (граждански организации и академична среда, които да предложат нови ясни процедури на избор)”, добави още бившият еврокомисар.

 

Според нея одобрените преди ден от ВСС правила за гласуване по кандидатурите за главен прокурор, а именно по електронен път, водят до възможност да стане ясно кой магистрат как е гласувал. „Затова те се страхуват, страхуват се от изпълнителната власт.”
 

Кунева намекна, че одобрява постъпката на президента Плевнелиев, който бламира избора на Венета Марковска за конституционен съдия, но добави, че този казус продължава да няма решение, а „скоро ситуацията в съдебната система ще е като университетите – с втори и трети прием, като накрая се приема всеки, защото няма желаещи”.
 

Лидерът на „България на гражданите” коментира и резултатите от проучването на НЦИОМ, което нарежда формацията й на четвърто място по рейтинг след ГЕРБ, БСП и ДПС. „Резултатът ще се променя – никой през последните години не е успял да предвиди резултата от изборите. Всичко зависи от честността на изборите – да няма заплашване и стимулиране с пари, да има равен достъп до медии за всички партии, защото няма как да те изберат, ако не те чуят, ако не те видят в директен дебат с останалите. За съжаление няма как да е честен вотът при този изборен кодекс, както и при практиката гласове да се крадат – главно чрез „мъртвите души” в списъците”, заключи Меглена Кунева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 7308 |11.12.2012 Кунева разкри защо ГЕРБ не дават коледни бонуси . 26| 5525 |26.11.2012 Меглена Кунева бойкотира референдума . 58| 7209 |22.11.2012 Кунева настига ДПС, три дами водят на Бойко Борисов . 52| 6403 |05.11.2012 Я. Янев: Костов и Кунева заедно атакуват България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads