Реклама / Ads
14| 5837 |31.05.2015 НОВИНИ

Кунева мрън, мрън, ще почва борба с корупцията...

.
Меглена Кунева
За 4 години Комисията за конфликт на интереси от 1369 образувани производства за конфликт на интереси, установява конфликт в 108, като от тях само 29 са влезли в сила, 48 са отменени, а по 31 нямало решение. Касае се обаче за незначителни случаи – нарушения от служители в администрацията и общински съветници. Т.е. концентрацията на борбата с корупцията по високите етажи у нас липсва.
 
Това каза вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси и председател на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева по Нова телевизия.

Тя подчерта, че борбата с корупцията се прави с независими хора и институции, на които политиците да гарантират и пазят независимостта, като мерките разчитат както на ясна стратегия и закон, така на орган на изпълнителната власт – Националнота бюро за предотвратяване на корупцията, което се създава, но и на съдебната власт в битката с корупцията.

Надявам се преди лятната сесия да се приеме Законът за борбата с корупцията по високите етажи и да заработи Бюрото, подчерта Кунева като добави, че изборът на шеф няма да е лесен процес.

На въпрос са посещението на Моника Маковей у нас Кунева подчерта, че първото й официално посещение като вицепремиер е било именно в Румъния, където е имала срещи с 8 министри и премиера, а вторият ден е бил посветен само на органите, свързани с антикорупцията в Румъния и проучване на техния опит.

По думите й и у нас, като в Румъния, Бюрото за предотвратяване на корупцията няма да замести прокуратурата, а при разлика между деклариран и реален доход ще се занимава с дълбочинна проверка на нарушителя, свързаните с него лица, деца и пр. Бюрото ще може да изисква конфискация на имущество, проверка от НАП, да се даде случаят на прокуратурата, при данни да престъпление, както и да се сезира ДАНС за проверка на произхода на средствата и да се сваля банкова тайна, изброи още тя.

В Закона предлагаме председателят на Бюрото да е с голяма самостоятелност, да се предлага от МС и да се назначава от президента като се отчита и пред Народното събрание, каза Кунева и добави, че премиерът е потвърдил подкрепа за мерките по антикорупция и вероятно ще присъства на първото заседание на Антикорупционния съвет към МС, който Кунева оглави.

По съдебната реформа тя добави, че политическите сили, като са гласували в подкрепа на съдебната стратегия и тя е минала през пленарна зала, са дали знак, че изпълнителната власт е  изработила приемлива за всички стратегия, НС я подкрепя и сега е ред на изпълнителната власт от документ да я превърне в реално действие. Трябва да се даде политическо рамо на този процес. В МС сме убедени, че това е най-важната реформа, която имаме да направим, каза още Кунева.

Попитана за главния прокурор и т.нар. „трима големи“, Кунева бе категорична, че се говори наизуст и не се отчита фактът, че и сега те подлежат на контрол при инициатива на министъра на правосъдието и 5 души от ВСС.  Мандатът на главния прокурор е въпрос на отделна власт. Кой избра този ВСС – марсианци ли?, попита Кунева и подчерта, че и сега законът може да се прилага и не пречи, а ако някой иска да направи стъпка, да я направи. Стига оправдания, категорична бе вицепремиерът Кунева.Тя даде на Диков списък на шефовете на антикорупционните органи на Полша, Словакия и Хърватия и му препоръча да запише техните практики в борбата с корупцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4652 |27.05.2015 Борисов оптимист за митниците и борбата с корупцията . 5| 4616 |27.05.2015 Експерт: Води се люта борба с преписванията на матурите . 8| 4598 |25.05.2015 Кунева: Македония следва да мине през тежки реформи . 3| 4585 |20.05.2015 Борисов: Пенсионната реформа не започва и не свършва с нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads