Реклама / Ads
58| 7200 |22.11.2012 НОВИНИ

Кунева настига ДПС, три дами водят на Бойко Борисов

.
Бойко Борисов
Острите политически сблъсъци между ГЕРБ и БСП по значими теми са довели до своеобразна радикализация на обществените настроения и политически оценки. ГЕРБ губи подкрепа, но продължава да е първа политическа сила. Три дами бият по рейтинг премиера Бойко Борисов. Партията на Меглена Кунева пък вече диша във врата на ДПС.
 

Това са част от изводите в последното проучване на НЦИОМ за политическите настроения у нас. Допитването е направено в периода 1-7 ноември и обхваща 1000 пълнолетни българи от 86 населени места в страната.

ГЕРБ води, Кунева настига ДПС
В началото на ноември ГЕРБ остава политическата формация с най-много привърженици. Симпатии към управляващата партия декларират 24,5% (с 2% по-малко в сравнение със септември). Близо 19% от интервюираните посочват, че симпатизират на БСП (с 1,5% повече от септември). Симпатии към ДПС изразяват 6,4%. През ноември с 2% нарастват привържениците на „България на гражданите”, които в момента са 6,2% от интервюираните.

Като симпатизанти на „Синята коалиция” (СДС и ДСБ) се определят общо 3,6% от участвалите в изследването, а като симпатизанти на „Атака” – 3%. От по-малките партии симпатии около и над 1% събират: НФСБ (1,5%), НДСВ, РЗС и ВМРО.

Емил Кабаиванов е непознат за над 80% от българите, поради което одобрението към него е много малък дял – 2%.
НЦИОМ тестира хипотеза, при която на парламентарните избори една срещу друга се явяват само БСП и ГЕРБ.

В подобна ситуация електоратите на двете партии се втвърдяват максимално – по 96% и от подкрепящите ГЕРБ, и от тези, които симпатизират на БСП, категорично заявяват, че ще гласуват за своите. В тази хипотетична форсирана ситуация 71% от симпатизантите на ДПС биха гласували за БСП. Ако трябваше да избират между ГЕРБ и БСП, 61% от привържениците на партията на Кунева не биха гласували, 22% биха дали гласа си за ГЕРБ, а 17% – за БСП. Половината от симпатизантите на „Атака” също не биха гласували в подобна ситуация, а останалите биха предпочели ГЕРБ. Привържениците на СДС и на ДСБ, както и политически апатичните избиратели по-скоро не биха гласували, ако са изправени пред подобен избор.

68% се ядосват на депутатите
От началото на лятото е налице тенденция към свиване на одобрението за работата на парламента и на правителството, като заедно с това расте и неодобрението към тях. В началото на ноември 2012 г. хората, които дават негативни оценки за работата на парламента, са четири пъти повече от преценяващите, че институцията работи добре (68% към 17%). Одобрението към дейността на 41-ото Народно събрание намалява с 5% спрямо септември, с толкова расте и неодобрението.

Българите, които през ноември одобряват работата на кабинета, са 29%. Този дял е с 2% по-нисък от регистрирания през септември. Неодобрението към правителството е двойно по-висок дял от одобрението (57% към 29%). Управляващите са критикувани най-често от възрастните и бедните респонденти. Оценките за работата на кабинета все повече се оказват политически обагрени.

През ноември няма значима промяна в дела на одобряващите работата на президента Росен Плевнелиев (52%). Неодобрение към работата на държавния глава продължават да изразяват една трета от интервюираните.

Одобрението за работата на Бойко Борисов намалява с 3% и в началото на ноември е 43%. Неодобрението към премиера в началото на ноември е 49%. Премиерът се ползва с висока подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ – одобряват го 91% от тях.

Леко нараства одобрението за работата на полицията и на армията (съответно с 2% и с 1%). В началото на ноември 42% одобряват полицията, а 40% – армията.

Лек ръст (с по 2%) бележи одобрението към дейността на съда и на прокуратурата. Въпреки това обаче одобрението към двете институции остава ниско.

Българската православна църква е одобрявана от 48% от българите. Изследването приключи в дните около смъртта на патриарх Максим и данните не съдържат оценки за последвалите събития.

Лиляна пак е №1 в кабинета
В началото на ноември най-одобряваният министър отново е Лиляна Павлова - харесват я 50% от хората. Следва Мирослав Найденов с 42% одобрение и Цветан Цветанов, също с 42%.

Непосредствено след тях се нареждат Вежди Рашидов с 34%, Николай Младенов и Сергей Игнатов с по 33%, Свилен Нейков с 31%. От септември насам най-голям ръст (от 7%) бележи одобрението за работата на министъра на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски. Той печели симпатиите на 25%.

През последните месеци расте както одобрението, така и неодобрението към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Подобна тенденция е регистрирана и в оценките за работата на здравния министър. Нараства критичността към ресорите „социална политика” и „финанси”.

Бойко с бронзов медал сред политиците
В класацията на най-популярните обществени личности три дами изпреварват по одобрение премиера Бойко Борисов. Това са Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова и Лиляна Павлова.
Макар НЦИОМ да не поставя еврокомисарката сред българските политици, тя е най-харесваната публична фигура – 65% й симпатизират. Веднага след нея се нарежда столичният кмет с 57%.

Политик номер едно в национален план през ноември 2012 г. е президентът Росен Плевнелиев с одобрение от 52%. Второто място се заема от министър Лиляна Павлова, одобрявана от 50%. Трети е премиерът с одобрение от 43%, следван от министъра на земеделието и от министъра на вътрешните работи с по 42%.

През месец ноември Георги Първанов е одобряван от 41% и е шести по популярност сред българските политици. Той качва 7% одобрение в сравнение със септември, точно с толкова намалява и неодобрението му. Одобрението към Първанов расте в групите, традиционно подкрепящи БСП.

Следващите места в топ 10 на българските политици се заемат от вицепрезидента Маргарита Попова, министрите Вежди Рашидов, Николай Младенов и Сергей Игнатов.

Извън 10-те най-одобрявани български политици през този месец остава Меглена Кунева, харесвана от една трета от българите. Подкрепата за нея расте с 2%, с колкото се увеличават и симпатизантите на партията й. Кунева запазва позиции сред левите избиратели (одобряват я 43% от тях), но губи симпатии сред привърженици на ГЕРБ. Даниел Вълчев от „България на гражданите” е одобряван от една пета от интервюираните и е приеман по-добре от левите избиратели.

Сергей е най-харесваният лидер в парламента
Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на парламентарна група с одобрение от 28%. В сравнение със септември неодобрението към него намалява с около 2%. Към момента Станишев е одобряван от 83% от социалистите.

Българите оценяват положително избирането му за президент на ПЕС. Хората не крият очакванията си то да допринесе за по-добър публичен образ на страната ни, както и за по-добро представяне на левицата на предстоящите парламентарни избори.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров остава един от политиците с най-висока подкрепа сред своите избиратели (сред 92% от тях).
За последния месец с по 2% се свива одобрението за работата на Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ, и на Иван Костов, съпредседател на ПГ на „Синята коалиция”. Одобрението към Мартин Димитров се повишава минимално – с 1%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5574 |15.11.2012 Дянков сигурен: Настигаме гърците по доходи . 52| 6395 |05.11.2012 Я. Янев: Костов и Кунева заедно атакуват България . 35| 7693 |31.10.2012 Човек на Кунева внесъл боба с червеи . 111| 5700 |28.10.2012 Кунева се зарече да управлява повече от 1 мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads