Реклама / Ads
11| 5569 |05.04.2014 НОВИНИ

М.Кунева: Новината за еврофондовете да не се приема със "затворени очи"

.
Най-лошото при тези сигнали от Европа управляващите да си затворят очите и да не виждат последиците. Всяка държава с подобно предупреждение за спиране на парите от ЕС трябва спешно да изготви екшън план, заяви водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева пред по повод предупреждението от Европейския парламент за спиране на фондовете за България заради корупция и липса на реформи.
 

Според Кунева най-глупавата тактика е да прехвърляш вината на предходното правителство и да следваш поведение тип „широко затворени очи“, тоест да се правиш, че не виждаш голям проблем. Европейските средства за България от първия програмен период са договорени от мен и екипа ми в тежки преговори и приемам лично негативното развитие за страната, още повече, че при толкова положени усилия, едва половината от средствата стигнаха до гражданите. Т.е. заради корупция и лошо управление парите не стигнаха до хората, но спирането им ще удари всички, заяви бившият главен преговарящ на България и първи български еврокомисар. Да се захващат за работа, коментира Кунева за управляващите, и като начало да кажат еднозначно има ли или не корупция при усвояването на европейските средства – признаването на проблема е част от решението. Това не е космическа наука, може да се постигне 100 % усвояване и без да се краде, както в редица държави успяват, допълни тя.


На второ място, според кунева,  управляващите да си дадат сметка, че кредитът им на доверие и в обществото, и от Брюксел е изчерпан и да бъдат свикани предсрочни избори, заяви лидерът на ДБГ и ги призова да не натоварват европейските избори с цялата мръсотия на българската политика и с отвращение към Европа.

На въпрос за предстоящата среща между министър Драгомир Стойнев и еврокомисар Гюнтер Йотингер, Меглена Кунева каза, че разговорът ще засегне критични за поведението на България теми като проблемите с ЕРП-та и ДКЕВР, промените в Закона за енергетиката, които вадят „Южен поток“ от Третия енергиен пакет на ЕС, както и евентуални санкции на ЕС срещу Русия – теми, по които българското правителство дава смущаващи сигнали. Газопроводът е газопровод, но репутацията на България е завинаги, каза Меглена Кунева, като добави, че европейските правила изискват прозрачност и откритост. Няма как да скрият законопроект, с който вадят „Южен поток“ от европейските правила. Идеята им, че живеят в затворен свят, зад желязна завеса, е глупава. Парламентът и правителството на Пламен Орешарски да си отворят очите и да не мислят, че са безконтролни, заяви Кунева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6878 |05.04.2014 Министър Златанова: Ползват еврофондовете за пропаганда . 41| 6334 |04.04.2014 Златанова заподозря: Черновата за спирането на еврофондовете писана у нас . 6| 5836 |01.04.2014 Калфин категоричен: ЕК няма да ни спира еврофондовете . 4| 5312 |04.02.2014 Ф. Гунев: Еврофондовете са от значение за националната ни сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads