Реклама / Ads
28| 5002 |28.11.2013 НОВИНИ

Кунева: Партийните централи да спрат да плячкосват еврофондовете

.
"Долу ръцете на партийните ръководства от еврофондовете. Да спрат политическите централи да цензурират администрацията и да я оставят да работи. Управляващите органи на оперативните програми са под цензурата на заместник-министри и партийни централи", каза на пресконференция в Търговище Меглена Кунева – председател на „Движение България на гражданите".
 

Тя допълни, че е убедена против заместник-министрите, които, ангажирани с поръчките на партиите си, стават все по-усърдни в лоялността си към тях, вместо към програмите. И ето го резултатът – партньорско споразумение за новия оперативен период 2014 – 2020 година на практика няма, а 2014 е след 40 дни.

Кунева подчерта, че партийните централи трябва да спрат да плячкосват европейските фондове, защото новата марка на България е хаосът и корупцията в европарите. "Зам.-министри от партиите притискат администрацията, цензурират я, делят общините и агенциите на „наши и ваши", раздават европейски проекти на обръчите от фирми", каза Меглена Кунева. Тя остро разкритикува, че управляващите крият кореспонденция с ЕК по следващия оперативен период и че писма излизат публично ежедневно след скандали. "Не могат да управляват подарени пари, получени през солидарност от ЕС, какво остава да привличат пари", допълни още лидерът на ДБГ.

"Неслучайно призовах премиера да се ангажира лично с еврофондовете", каза още тя, и коментира, че колкото и Борисов да го повтаря след нея всеки ден, и да се преписва програмата на ДБГ от кого ли не, нито БСП, нито ГЕРБ, за разлика от „България на гражданите", имат визия как да излезе страната от този батак. "Ясно е, че премиерът не може да се ангажира с еврофондовете, защото не може да се дефинира - не знае кого да слуша: БСП, с чиито мандат управлява, ДПС или „Атака", която също иска поле за изява", коментира Кунева.

Тя обясни, че докато на ДПС и БСП им се получи проектът на Бареков, им трябва време. "Има кредитна линия отворена за Бареков, а Станишев му прави мила услуга, рекламирайки проекта му. Искрено съжалявам за лидера на европейските социалисти", допълни Кунева и каза, че избирателите му са засрамени от него - господин Станишев взе политик с дясно минало като г-н Орешарски за премиер, г-жа Бобева – от кабинета „Софиянски", г-н Йовчев – от кабинета „Борисов", защо пък да не вземе кредитна линия за влияние като проекта „Бареков" – без отговорност, без политики и без ясно финансиране. Шокиращо за лидер на европейска партия обаче, коментира Кунева.

На въпрос за земеделските субсиидии, Кунева каза, че за българското селско стопанство има европейски пари, но няма организация. "България пропусна в последните години шанса си да наложи държавната си политика по отношение на земеделието пред Европа, въпреки огромните средства, които има и въпреки, че капацитетът им не може да се достигне. Няма да изпълним тавана на европейските субсидии, не се прави нищо за зеленчукопроизводство, животновъдство, преработваща индустрия и т.н. Идея нямат какво да правят със земеделието, освен корупция, а има толкова средства и възможности в ЕС", категорична бе Меглена Кунева.

"Влизаме в открита кампания за местната власт в Търговище. „Движение България на гражданите" има какво да даде на хората в региона. Обмислена данъчна политика, пътища, инвестиции, визия за региона и ресурсите му, предсказуема бизнес-среда – това липсва на сегашните управляващи и „България на гражданите" има тази експертиза тук", коментира още Меглена Кунева. Тя каза, че разбиването на монопола на ДПС е процес и хората вече виждат, че могат да се представляват в политическото пространство и от партия без етнически привкус. Като такава тя посочи НПСД в рамките на Реформаторския блок - с отчетлива подкрепа и като противотежест на капсулирането на хората по начина, по който ДПС го прави.

Кунева подчерта, че „Движение България на гражданите" поставя фокуса върху съдебната реформа, професионалната администрация – местна и централна, развитието на инфраструктурата в регионите, честните конкурси за администрацията и в обществените поръчки.

"Реформаторският блок има икономически акценти от програмата си, дадохме революционна програма по правосъдие и сигурност с отделяне на прокуратурата от съдебната система, избиране на главния прокурор от парламента, с мнозинство с 2/3, конституционна промяна, основни стъпки за излизане от кризата, които ще се обявят до дни", коментира още Меглена Кунева и допълни, че в Блока текат процеси на консолидиране на ръководствата и Гражданския съвет, а структури на Блока вече има в много населени места.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5317 |27.11.2013 Кунева: Изборният кодекс е смокинов лист, зад който управляващите се крият от протестите . 22| 5224 |21.11.2013 Орязват партийните субсидии? . 88| 6795 |17.11.2013 Бареков поведе 10 000 към централите на ГЕРБ, БСП и ДПС . 64| 6233 |12.11.2013 Кунева: Следвай парите и ще разбереш кой кой е!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads