Реклама / Ads
33| 5912 |22.09.2011 НОВИНИ

М. Кунева: Партиите отровиха и парализираха политическата система

.
М. Кунева
Тя не се притеснявала от партийното си минало в НДСВ, то не било петно върху името й.
 

Партиите стигнаха своя лимит. Изтощиха почвата на политическото с това, че изядоха проявите, възможностите, изявите на гражданското общество, на медиите, на свободата на изразяване и поведение. По този начин вкараха бавно в организма на политическата система една отрова, която ни парализира, зави по БТВ независимият кандидат за президент Меглена Кунева. По думите й партиите имат своя интерес да поставят хората в зависимост от своите големи структури, което обаче не е модерно общество. „За мен е важно с кой ще се видя, какво ще ми кажат хората, какви планове ще начертаем”, уточни тя.

Коментирайки издигането на експерти като кандидати, Кунева заяви: „Когато си експерт, но те издига партия ти й се подчиняваш, даваш й обещания и така се размива собственият ти образ като политик”. Според нея това е признак, че партиите виждат нуждата от рекултивация на почвата, но тя няма как да бъде осъществена.

Тя допълни, че не се притеснява от партийното си минало в НДСВ: „Не го приемам като петно върху името си. „Аз съм била обиждана, че съм експерт, но не и партиец”. По думите й именно този опит би й помогнал в изборите сега, които няма да бъдат първи за нея.

По повод прогнозите на социолози, че е на прага на балотажа за президентското място, Меглена Кунева изтъкна, че фактът, че човек без партия се очаква да постигне този резултат е показателен за това, че България вече се променя.

Кандидатът сподели, че кампанията й до момента е довела до трупането на много гняв след това, което е чула от хората, с които се е срещнала. „Гневът се трупа, защото никой не говори с хората директно. А те не виждат държавен и обществен план и се чувстват изоставени. Вярвам, че това може да се промени чрез президентската институция”, обясни тя.

Диалогът между ГЕРБ и БСП по повод корупционния скандал около името на Росен Плевнелиев Кунева коментира така: „Когато тези две партии си разменят реплики, не оставя въздух за никой друг. Да се говори само за корупция ми се струва поредна доза лицемерие. Ако някой е корумпиран, трябва да бъде обвинен, осъден. Ние само говорим, шумим. Това изтощава доверието на хората, което ми напомня за ситуацията от началото на 90-те години – тогава се говореше за синьо-червената мъгла, мисля, че и сега има такава аналогия”.

Кунева говори и за тезата, че в момента използва изборите, за да постави основата на движение, което да се бори на следващите парламентарни избори. Тя отрече да е нейна, тъй като президентът не трябва да заема позиция между различните видове власти, която да е свързана с партиите. „Въпросът за партия не стои пред мен”, категорична бе бившият еврокомисар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 5396 |30.08.2011 М. Кунева: ГЕРБ превърна 200 села в призраци . 18| 5386 |22.06.2011 М. Кунева: Партийната кандидатура не е в координатната ми система . 80| 5868 |21.06.2011 Тъй рече Кунева: Ще бъда президент на гражданите! . 135| 5775 |06.06.2011 Кунева: Ще бъда страж на българския лев!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads