Реклама / Ads
4| 4842 |20.11.2016 НОВИНИ

Кунева: Не подкрепяме идеята за чист мажоритарен вот

.
Меглена Кунева
”Движение България на гражданите” няма да участва в друго правителство, сформирано в този парламент. Това каза пред журналисти днес Меглена Кунева, лидер на партията, в пауза между две сесии на първото заседание на новоизбрания Национален съвет на ДБГ.
 

 Партията не подкрепя идеята за въвеждане на чист мажоритарен вот, каза Кунева. Мажоритарният вот не е нашия избор, в България два пъти е имало народни представители, излъчени по този начин, но те не са оставили спомени, посочи тя. Независимо накъде клони популизмът и конформизмът, ние ще говорим с факти и ще защитим хората, които не подкрепиха мажоритарния вот, каза още Кунева. По въпроса за субсидиите на партиите ДБГ предлага да има спадаща скала на партийната подкрепа. Имаме силни съмнения относно задължителното гласуване, но тази тема трябва да бъде дискутирана в парламента, добави лидерът на ДСБ. Дискусия трябва да има и за идеята депутатите да бъдат намалени до 120. Първо се нуждаем от статистика и от задължително преброяване, защото от времето на Великото народно събрание ние сме с два милиона души по-малко, каза Кунева и препоръча въвеждане на електронно гласуване, което да приобщи българите в чужбина към политическия живот у нас.

 

Трябва поне една година за създаването на конкретни законопроекти за промяна на избирателната система, а те трябва да се предхождат от голямо обществено обсъждане. Абсолютно е безотговорно е да се мисли, че до пролетта избирателната система може да бъде променена толкова радикално, каза Найден Зеленогорски. Проблемът не е мажоритарният вот, а подправянето на протоколи в секциите, каза Димитър Делчев. Ако НС остане да работи още няколко месеца, то трябва да приеме закона за антикорупцията, посочи Кунева. С президента Росен Плевнелиев ще обсъдим и въпроса с българското председателство на Съвета на ЕС, добави тя.

 

Найден Зеленогорски каза, че ще предложат народните представители да имат Коледна ваканция не по-дълга от тази на всички български граждани. РБ се е представил добре на изборите и в мнозинство е подкрепил на втория тур на Цецка Цачева, отбеляза той. Искаме да възстановим нормалното функциониране на Реформаторския блок, вървим към обединение, което обаче трябва да гарантира, че всеки глас ще бъде зачитан, каза Кунева. Според нея РБ трябва да остане отворен проект. Ще работим за консолидация на Реформаторския блок. Подготвяме се за въвеждане на индивидуално членство в РБ. Възможно е да има съюзен около 15 януари догодина, посочи Найден Зеленгорски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4321 |19.11.2016 Меглена Кунева: Няма как да се сформира кабинет без ГЕРБ . 0| 3709 |15.11.2016 НС отхвърли идеята рецидивистите на пътя да влизат в затвора . 0| 3738 |07.11.2016 Кунева: Нашите избиратели ще гласуват за ГЕРБ . 1| 4085 |28.10.2016 Кунева: Няма възможност за увеличение заплатите на учените от БАН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads