Реклама / Ads
12| 4345 |09.03.2016 НОВИНИ

Кунева: Подкрепяме споразумението с Турция

.
Меглена Кунева
България подкрепя споразумението с Турция за спиране на потока от мигранти към Европейския съюз. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева в интервю за Би Би Си.
 

Тя посочи, че страната ни е съгласна с квотната система на разпределение на мигрантите, създадена от ЕК: За съжаление квотната система не работи много добре. Въпрос на желанието на бежанците е, а не зависи от нашите намерения. България се придържа към обещанията си, но как да накараме хора, които искат да отидат в Швеция и Германия, как да ги принудим да дойдат в България. В страната се говори език, който не е широко разпространен, както немския или английския, което е първата трудност, с която трябва да се справят мигрантите. Също така в икономическо отношение страни като Германия и Швеция са много по-добре развити и бежанците се надяват, че там ще имат много по-добър живот.

 

На въпрос за оградата, която страната ни изгражда по турската граница, Кунева отговори, цитирана от БНР: Става дума за легалните и нелегалните мигранти. На фона на всички тези терористични заплахи, не ме разбирайте погрешно - не казвам, че мигрантите са терористи или нещо, което се приближава до този термин. Но трябва да бъдем бдителни, защото заедно с хората, които търсят безопасно убежище, могат да дойдат и тези, които искат да направят нещо лошо.

 

Кунева обясни също, че България издига оградата по границата с Турция, защото не може да си позволи да разположи в района толкова много жива сила.

 

Меглена Кунева отговори и на въпрос за ускоряването на преговорите за членството на Турция в Европейския съюз, като подчерта, че Анкара е приятел на България: На първо място, когато се говори за ускоряване на преговорите – отварянето и затварянето на глави означава, че трябва да бъдат изпълнени задълженията и също така да се придържат към политическите критерии. На второ място, либеразилирането на визите – мисля, че това е стъпка в правилната посока. Това много ще помогне на турското общество и в същото време ще направи Европа по-чувствителна към нуждите на Турция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4286 |07.03.2016 Станишев: Споразумението с Турция не може да е разменна монета срещу пускането на бежанците . 20| 4331 |06.03.2016 Кунева: Законът за антикорупцията е тест за нормален политически живот . 9| 4531 |29.02.2016 Р. Христов: ГЕРБ няма алтернатива, продължаваме да ги подкрепяме . 23| 4610 |18.02.2016 Мицотакис на Борисов: Не подкрепяме никакви блокади!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads