Реклама / Ads
0| 4661 |29.06.2015 НОВИНИ

Кунева: Да се подценяват България и Румъния в Шенген е нездравословно

.
Меглена Кунева
Да се подценява присъствието на България и Румъния в Шенген е изключително нездравословно. Това е политика в грешна посока и означава, че без никакъв повод, България и Румъния са осъдени да бъдат втора категория държави по отношение на сигурността, защото ние не сме избрали да бъдем извън шенгенското пространство.
 
Това каза Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политици и институционалните въпроси, по време на пресконференция на тема: "Мултидисциплинарен подход за противодействие на трафика на хора чрез трансфер на знания и добри практики от държави-членки на шенгенското пространство и по-специално от норвежкия опит", предаде Фокус.

"Цялата политика е насочена към това, да бъдем част от шенгенското пространство, а когато това не е факт, страда нашата система, но и цялата европейска система за сигурност", посочи Кунева. Тя изрази надежда, че страната ни ще продължи активно да работи в областта на Механизма за сътрудничество и проверка в областта на вътрешните работи и правосъдието. "Аз смятам, че през тези години България порасна и вече имаме знанието и волята да постигнем това, което считаме за правилно за страната ни. Трафикът на хора не е само европейски проблем, а световен и България е пряко засегната от него", допълни още Меглена Кунева.

С тази пресконференция се постави началото на проект за противодействие на трафика на хора на фондация Европейски институт, финансиран от норвежки финансов механизъм. На пресконференцията по представянето на проекта участват Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора и Гайр Шьоберг, временно управляващ посолството на Кралство Норвегия в София. Основната цел на проекта е повишаване на капацитета на българските държавни институции в борбата с организираната престъпност, и по специално трафика на хора, чрез придобиване и повишаване на знанията на служителите. В реализацията на проекта ще бъдат обучени над 200 държавни служители от Окръжни и Районни съдилища и прокуратури, Държавната агенция за национална сигурност, Националната следствена служба, Дирекция "Миграция" и други институции, които имат основна роля в борбата срещу престъпността.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4782 |29.06.2015 Адвокатът на Ембака: Ще се предаде, изключено е да напусне България . 0| 4821 |28.06.2015 Двама президенти не помогнаха на волейболистите: Германия- България 3:1 . 0| 4800 |26.06.2015 България не се отърва от разпределянето на бежанците в ЕС . 0| 4835 |26.06.2015 България е на финал в Баку след истинска битка с Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads