Реклама / Ads
25| 4871 |03.02.2014 НОВИНИ

Кунева разкритикува външната политика, била пасивна

.
Меглена Кунева
България е пасивна във външната си политика и не определя националния си интерес, заяви председателят на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева в изказването си на днешното представяне на доклада „Европейския външнополитически бележки 2014", инициатива на Европейския съвет за външна политика, съобщи пресцентърът на движението.
 

България не показва активна външнополитическа позиция, подчерта Кунева и посочи важните външнополитически теми според визията на Реформаторския блок - ситуацията в Украйна, проблемите със сирийските бежанци и условията им на живот в България, преговорите на Сърбия за членство в ЕС, Гръцкото председателство и неговите приоритети. По тези теми, като буквално става дума за „съседната къща", България е без адекватна политическа позиция, каза тя. За разлика от Естония и Полша например, Българие е с посредствено поведение и не проявява активност да „отлепи" от дъното, обясни Кунева.
 

По думите ѝ липсва политически характер във външната ни политика, вероятно от желание да сме незабележими, като това Меглена Кунева определи като грешен подход. Партньорите ни искат да разберат какво мислим и това се нарича предвидимост на позициите. Всяка държава трябва откровено да защитава интересите си и ви уверявам, че никой няма да ни се обиди, че защитава своя интерес, допълни тя. Трябва да знаем кое е в наш интерес, но лошата новина е, че не можем като общество да определим националния си интерес, призова Кунева и даде пример със значими световни проблеми, като този с климатичните промени, по който България, ако се позиционира правилно според лидера на ДБГ, може да отвори хоризонти пред себе си. Така е и с други нетипични външнополитически сфери като индустриализацията например. От тези сфери могат да произтекат връзки, които създават нови пространства за близост и участие в голямата политика, обясни Кунева.


България няма техника на изработване на национални позиции, която да включва основни правила като това кой с кого говори, как се стига до изводите от изразените позиции, как се измерват резултатите и интереса на страната, как се изработват показателите за постигнатите цели и за напредъка по всяка национална позиция и приоритет, каза Кунева. В политиката не се ползва сравнението като метод за вземане на решение и влияние, няма интерес към чуждите добри практики, а страната е оставена от собствения си политически елит в изолация, добавя Кунева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 7600 |02.02.2014 Сидеров обвини Кунева в лична облага от договора за АЕЦ "Козлодуй" . 5| 5179 |01.02.2014 Кунева иска референдум за изборите . 43| 5428 |24.01.2014 М. Кунева: Борисов е добър комуникатор, чуваме се . 63| 5836 |11.01.2014 Кунева: Няма да се коалираме с Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads