Реклама / Ads
50| 5552 |19.10.2012 НОВИНИ

М. Кунева: Щурав бюджет и щураво управление

.
Меглена Кунева
Референдумът за АЕЦ „Белене” е едно безсмислено упражнение, защото ГЕРБ така или иначе ще развиват ядрената енергетика, смята Кунева.
 

Това ставало ясно от подписаната и гласувана от тях Национална стратегия 2011, в която се посочвало, че производството на атомна електроенергия ще се увеличава по два начина – чрез удължаване живота на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй”, и чрез присъединяването на нови мощности, заяви по БТВ лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева. Много удобно в текста не е уточнено дали новият реактор е за „Белене” или за вече съществуващата централа, добави тя.

Партията на Кунева ще призове поддръжниците си да гласуват „против” на референдума за втора ядрена централа на българска територия. Бившият еврокомисар подчерта, че проектът „Белене” трябва да приключи с яснота, а чрез общественото допитване се цели това да не стане, тоест по изкуствен начин да се затвори темата.

 

„Чрез референдума управляващите целят да приключат темата през хората – да подпишем един празен чек без те да носят отговорност. Да се нагърбят хората с този товар. Нали имаше един поръчан доклад на HSBC, защо не го използваха? Излязоха със становище по „Белене” още преди доклада. Защото това е проект много удобен за потъване на милиони”, заяви Кунева в коментар на появилите се публикации, че взет преди години от НЕК заем за проекта в размер на 250 млн. лева е бил използван за други цели.
 

Меглена Кунева е член на Обществения съвет на банката кредитор, но определи като „абсурдни” всякакви твърдения за възможен оказан натиск върху финансови решения на институцията. „Аз съм член на Обществения съвет. БНП Париба е водеща европейска банка и няма как да й се влияе. Заемите на минават през този съвет”, увери лидерът на създадената наскоро политическа формация, която според социолозите набира сила и по всяка вероятност ще влезе в следващия парламент.
 

Кунева изрази съмнение, повдигнато по-рано и от други опозиционни сили, а именно – че ГЕРБ и БСП „играят заедно” по въпроса за АЕЦ „Белене” и всъщност това не е основен конфликт между двете партии, каквото впечатление се създава. „ГЕРБ също са „за” проекта, но просто с частни инвеститори”, каза политикът. И направи уточнението, че кабинетът „Борисов” също като социалистите има интерес от провеждането на референдум. „Защо на третата година се заговори по темата, а допитването се прави на четвъртата година от мандата? Защо не се прави в първата година? Защото се цели да си измият ръцете от отговорността”, смята Кунева. 

Тя засегна бегло темата Бюджет 2013 с коментара: „Това е щурав бюджет и щураво управление”. Кунева подчерта, че това е бюджетът „Борисов”, а не бюджетът „Дянков”, тъй като премиерът казвал на „счетоводителя си” какво да прави, откъде да събира пари и откъде не. Затова страната ни е с най-голяма сива икономика в ЕС, смята лидерът на „България на гражданите”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6317 |17.10.2012 Бюджет 2013 бил от петък в парламента . 64| 5155 |15.10.2012 Костов: Бюджет 2013 става от бюджетите на Тройната коалиция . 104| 7373 |14.10.2012 Борисов: Бюджет 2013 е идеален . 52| 5706 |14.10.2012 Кунева: И БСП, и ГЕРБ са за „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads