Реклама / Ads
18| 5424 |29.09.2013 НОВИНИ

Кунева: Цялата работа в парламента стана "Андрешко"

.
"Превърнаха парламента в абсурд. Партиите там говорят само за тактики. Да се надхитрят взаимно се превърна в голямата победа, вместо да говорят за смислен бюджет и икономика", заяви лидерът на "Движениe България на гражданите" Меглена Кунева в предаването "Неделя 150" по БНР като допълни, че вместо за икономически мерки, депутати говорят за увеличение на пенсиите с по 5 лева.
 

На въпрос за публично известни и влиятелни хора от бизнеса, Кунева отговори, че не вижда защо българският парламент не припознае своята отговорност и не покани за изслушване тези хора, за да могат те от народното събрание да кажат позициите си. "Всеки парламент може да направи доклад за състоянието на някакъв сектор, по някакъв важен проблем, не виждам защо българският да не може да направи това като даде възможност на българския бизнес, в т.ч. на големия, да изрази мнение", допълни още Кунева. По думите й, намаляването на тока с 5 % е по-маловажно за обществото от човека, вградил сянката си в българската енергетика, и е добре той да бъде изслушан публично от народните представители, а парламентът да е трибуна на истината.

На въпрос за заседанията на народното събрание от изминалата седмица и легитимността на вота, Меглена Кунева отговори, че правните методи се превръщат от народни представители в злоупотреба с правото. "Дори правилникът да ти дава възможност да не се регистрираш, когато си позволиш да ползваш това като трик, отвращаваш хората", коментира още тя.

"Цялата работа в парламента стана „Андрешко" – сведе се до това ще успее ли едната част от парламента да натика другата в блатото и после да се почерпят в кръчмата", коменитра Кунева.

Тя напомни, че с поведението си в парламента партиите теглят от общата банка на доверие към политиката и даде за пример Атака, които вече втора седмица предрешава работата на парламента. "Т.е. има „Атака" днес, но имаше и „Атака" вчера – ГЕРБ управляваше с „Атака" и докато всички се възмущават, днес аз не съм чула нито една партия да излезе и да каже, че няма да работи с тях". Кунева определи ситуацията като „състезание към дъното" и прогнозира, че от това недоверие ще пострадат и други сектори като неправителствения и медиите.

На въпрос за мерките, които държавата предприема за бежанците от Сирия, Кунева каза, че „няма как да се изсипят едни пари" без доказателства за възможностите на държавата да ги управлява добре. В европейския бюджет
има твърдо планиране, което се следи, така че силно се съмнявам да се направи изключение от тази практика, само защото България се е озовала в проблем с бежанци". По думите й, няма политическо решение за бежанците и независимо, че МВР са направили няколко коректи стъпки, истинският въпрос е ще останат ли хората тук, ще учат ли български, къде ще живеят, с какво ще изкарват препитанието си.

По думите на лидера на „Движение България на гражданите", страната успява да изхарчи под 35 % от европейските средства, но пък над 100 % от българския бюджет и дори взема заеми, което доказва, че при харченето на
европейските фондове има правила, а българските пари се харчат без правила и това не ни прави надежден партньор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5239 |28.09.2013 Първанов: Да не се месим там, където не ни е работа . 26| 6325 |18.09.2013 Проф. Близнашки: Пеевски трябваше да свърши мръсната работа . 28| 6652 |12.09.2013 Мая Манолова: Приключихме работата по Изборния кодекс . 23| 4831 |10.09.2013 Фандъкова: Работя вече с трето правителство и за мен е важно да си свърша работата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads