Реклама / Ads
27| 8349 |27.07.2014 НОВИНИ

М.Кунева си го върна тъпкано на ДСБ за евроизборите по БНР

.
Нямаме решение на Реформаторския блок в посока на ГЕРБ. В „Движение България на гражданите“ въпросът за коалиционни партньори ще се решава през вътрешно-партиен референдум, както стана в Германия, но подчертавам, че това ще бъде след изборите при едно добро представяне на РБ. Това каза в ефира на БНР днес Меглена Кунева – лидер на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.
 

Тя подчерта, че за нея е изключително важно колко открито и на светло са взаимоотношенията между партиите и предупреди, че ще е много последователна в публичното оповестяване на всякакви разговори. Не е въпросът да се сглоби едно мнозинство, а какво ще постигне то за България, подчерта още Кунева.

Кунева каза, че за РБ търсене на мнозинство и разговори с политически партии са възможни само в името на две решаващи за България реформи – съдебна и независимост на регулаторите. Първо държим на съдебна реформа, защото не може без здрава съдебна система да има каквато и да е основа на справедливост, сигурност за бизнеса, наказания за икономическите играчи, които имат сериозен политически гръб. Втората важна за РБ реформа е независимостта на регулаторните органи – комисиите за конкуренция  и потребители, ДКЕВР, БНБ. Те трябва да спрат да бъдат превръщани в политически органи. Не може правителствата да командват цените на тока и на мобилните оператори, коментира Кунева.

На въпрос за предложението на Борисов за предизборно споразумение на реформаторите с ГЕРБ, Кунева каза, че и ГЕРБ, и РБ са обявили, че ще се явяват самостоятелно на избори, което изключва предизборна коалиция. Вероятно е имал предвид друго – че  е възможно сътрудничество под някаква форма. Но за целта пък трябва висок резултат на Реформаторския блок на изборите, след което - ясни приоритети и кръга на действия, които могат да се предприемат в посока на съдебна реформа, промени в регулаторите и т.н., добави Кунева.

На въпрос за поставени условия от страна на РБ за персонални промени в ГЕРБ, Кунева отговори, че не е привърженик на подхода да се кадрува в друга партия и че това е особена стъпка.

Тя повтори позицията на РБ, различна от тази на ГЕРБ, че РБ е против влизането на МВФ в България, защото няма условия и необходимост от това, но пък служебното правителство веднага трябва да се заеме с процедурата по влизане в механизма на Европейския банков надзор и чакалнята на еврозоната. Участието ни в Европейският банков съюз ще подготви влизането на страна в еврото и ще осигури редица крайно необходими реформи – в банковата система, прокуратурата, съдебна реформа, на регулаторите, подчерта Кунева.

За актуализацията на бюджета тя каза, че реформаторите са против, защото обществото не е получило точна информация защо да се актуализира бюджетът – заради проблеми в приходната част, защото не могат да се обслужват здравната и пенсионната система ли или просто за да се запушат „дупки“ в бюджета, като добави, че парламентарните партии искат да се справят със ситуацията по познатия неработещ начин - като наливат още пари в продънени системи.

На въпрос за колаборирането на ГЕРБ с ДПС Кунева отговори, че хората се дразнят не на това, че двете партии се разбират, а че не е ясно защо точно и на каква принципна основа е сближаването им, като добави, че част от това разбирателство се оказва и смяната на шефа на БНБ.

 Нямам чувството, че г-н Костов се е отказал от политиката. Нека признаем това, което е направил като министър-председател за стабилността на страната, но ако иска да остане в ДСБ и да бъде лидер, нека  го заяви. Ако иска да се занимава с бизнес и да е консултант, нека го обяви, добави Кунева. Тя каза, че търпи много критики от структурите на ДБГ за тази ситуация и хората са прави да не приемат двойни стандарти. На г-н Кънев като говорител на Реформаторския блок никак не му е лесно. Трябва повече решителност и категоричност като кажеш нещо, да си държиш на думата, обясни Кунева и даде пример с предишния президент на Германия, подал оставка заради самолетен полет с бизнес-приятели и заради ползван кредит с по-добри условия от на другите хора. Всичко това Кунева изрече по повод парите на ДСБ, които били в КТБ. За нея това било въпрос на морал, но не обели и дума морално ли е да получаваш огромни пари от френска банка, да си член на ръководното й тяло, а същата бака да е свързана с дейностти на АЕЦ - Козлодуй и други енергийни проекти.

Затова ние искаме реакция, категорична бе тя – това е нормалното: когато казваш, че харесваш Германия да не харесваш само футбола й, но и да прилагаш стандартите за поведение на политиците. Дори не е нужно да го искаме, самите млади лидери на ДСБ – и Радан, и Петър Москов, ще го разберат и ще го направят. Надявам се нещата да се изяснят, защото не може да се отмине този въпрос с мълчание, каза още Кунева. Тя подчерта също, че в РБ е като във всеки един съюз – точно сега имаме повече нужда от подкрепа един към друг, от повече решителност, стягане на войската и непоколебим дух – така се влиза в кампания, категорична бе тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4422 |25.07.2014 Ексшеф на Фонда за научни изследвания, обвинен за липсата на 14 млн., върнат на работа . 22| 4972 |25.07.2014 Току що БСП върна мандата на Плевнелиев . 32| 4788 |24.07.2014 ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство на секундата . 15| 4918 |04.07.2014 Миков зове депутатите да се върнат в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads