Реклама / Ads
8| 4418 |26.01.2016 НОВИНИ

Кунева: ВСС напълно е загубил доверие, крачката е оставка

.
Меглена Кунева
Ако съм на мястото на Висшия съдебен съвет , бих направила тази крачка, за да защитя професионалната си чест. Ние всички работим с една валута – доверие. Ако тя е критично обезценена, няма какво друго да направим. Това каза в предаването "Лице в лице" вицепремиерът Меглена Кунева по повод днешния й призив членовете на ВСС да подадат оставки.
 
Казах, че те трябва да направят крачка назад и да се вслушат в общественото мнение. И премиерът Борисов каза преди време, че те трябва да направят тази крачка. Те като колективен орган са тези, които могат да вземат това решение, ако искат, или да направят нещо друго, посочи Кунева.

Когато говорим за разделение на властите, говорим и за сътрудничество между властите. Народното събрание избира част от членовете на ВСС. Народното събрание дължи добри закони, а Министерският съвет дължи всички необходими действия, за да е всичко наред със сградите и бюджета на съдебната власт. Когато говорим за взаимодействието между властите, трябва да сме откровени, заяви вицепремиерът.

По думите й, ВСС е загубил доверие заради цялостното действие на съдебната система. Това е орган, който трябва да взема много важни решения за кариерното израстване на магистратите, по цялостната политика на правораздаването. Ако хората нямат доверие в правораздаването, т.нар. правителство на съдебната власт трябва да отговаря, категорична е Кунева.

Тя коментира, че след есемес скандала ВСС е трябвало да излезе с обща ясна и категорична позиция за това дали има влияние върху Съвета. Всички ние трябва да направим всичко възможно, за да бъде съдебната система независима. Ако се хванем за работа вместо само да говорим, ще имаме повече успехи в съдебната реформа, подчерта Кунева.

Тя каза още, че се надява, че в парламента ще се събере достатъчно чувство на отговорност, за да бъде приет антикорупционният закон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4428 |10.01.2016 Намериха младежа, загубил се в планината . 9| 5677 |23.12.2015 Кунева: Може да не достигнеш звездите, но да си по-близо до тях . 16| 4912 |14.12.2015 Кунева: Хр. Иванов не бе министър на Реформаторския блок . 13| 4974 |06.12.2015 Кунева: Докладът на ЕК ще бъде лош, ако няма промените в Конституцията и антикорупционният закон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads