Реклама / Ads
24| 6862 |15.09.2013 НОВИНИ

Куп глоби за гражданите в закон за МВР, за полицаите - нищо

.
Глоба до 300 лева ще бъде налагана на всеки, който е редовно призован в полицията и не се яви. До 500 лева ще е санкцията за неподчинение на полицейско разпореждане. Това предвижда нов Закон за Министерството на вътрешните работи.
 
Неговият работен вариант беше публикуван за обществено обсъждане, предаде Нова телевизия. В проекта се запазват досегашните глоби за повечето провинения – например посегателство срещу униформен все така ще се наказва с до 1000 лева. Пак толкова ще плащат гражданите, които нарочно пречат на полицай да си върши работата. Ако пък му откажат телефона или колата си – глобата е до 200 лева. Запазва се и изискването органите на реда да използват сила и оръжие само ако това е абсолютно необходимо – например при неподчинение и съпротива. В тези случаи ще са длъжни да предупредят, че атакуват.

Ново правомощие на МВР ще бъде да блокира мобилните и телефонните комуникации при операции по разкриване и обезвреждане на взрив. Към комплекса от действия на полицията за предотвратяване на престъпления пък занапред ще влиза и устното разубеждаване на потенциални престъпници. Новият Закон въвежда фигурата на извънщатните служители, които ще помагат за борбата с престъпността. Но няма да получават заплати за това. За първи път се въвежда правилото досъдебните производства да се разпределят на случаен принцип.

В проекта е разписана и задължителната полицейска регистрация за хора с повдигнати обвинения. Досега тя бе регламентирана само в наредба. Новите правила ще отнемат от президента правото му да назначава главния секретар на МВР. Той ще се избира за петгодишен мандат от Министерския съвет по предложение на вътрешния министър. Премахва се възможността министерството да получава дарения, заради която в миналия мандат избухна скандал – тогава безпристрастността на МВР беше поставена под въпрос заради съмнителни помощи.

Малък коментар: Ясно е, че в новия закон се набляга на дисциплината и наказанията. Българина разбира, когато му бръкнеш в джоба. Добре, но кой ще преценява дали си се държал лошо с униформените? Пак ли тях ще питат? А защо няма санкции за полицаите? Да не мислите, че те са супер дисциплинирани? Това въобще не е така! Много от тях се държат като мутри и недосегаеми за закона. Трябва да има равнопоставеност. Така е справедливо. Другото е потъпкване на човешки права и води до полицейщина. А миистърът е много обидчив по тази тема.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5609 |05.09.2013 Р. Петков се извини, че е излъгал гражданите на Плевен . 1| 6316 |04.09.2013 Фандъкова към гражданите: Разграничете се от провокациите и насилието . 11| 5590 |19.08.2013 Червен депутат: Такса „Включване“ за спрян ток е незаконна . 30| 5315 |06.08.2013 Президентът сезира Конституционния съд за Закона за СРС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads