Реклама / Ads
13| 5305 |24.09.2020 НОВИНИ

Куп министерства, агенции и общини с номинации за антинаградите ”Катинар” и ”Вързан ключ”

.
Източник: righttoknowday
Пет министерства, министър Екатерина Захариева, Народното събрание, Менда Стоянова от ГЕРБ и правната комисия в Парламента, ВСС, СДВР, Агенцията по ядрено регулиране и 13 общо и три болници са номинирани за наградите „Катинар“ и „Вързан ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Те са за непрозрачност и отказ да бъде предоставена информация на обществото.
 

Награди и антинагради се връчват ежегодно вече 18 години от неправителствената организация, която се бори за правото на обществото да знае какво правят институциите и спазването за Закона за достъп до обществена информация.

 

Призовете ще бъдат връчени на 28 септември, понеделник,  когато е Международният ден на правото да знам.  Граждани, НПО, институции и журналисти също имат номинации свързани с тяхната работа и обществената им позиция.

 

Вижте номинациите в категорията „Катинар“, в която попадат институции, които не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушават правата на гражданите по ЗДОИ:

 

Народно събрание на Република България заради затварянето на парламентарните кулоари за журналисти.

 

Министерство на правосъдието е с две номинации. Първата е заради отказа на министъра (по това време Данаил Кирилов) да изпълни влязло в сила съдебно решение да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България.

 

Втората номинация на Министерство на правосъдието е за отказа да изпълни съдебно решение, което го задължава да предостави достъп до паметните бележки от срещите, проведени от членове на ВСС, председателя на ВКС, председателя на ВАС, главния прокурор и неговите заместници, както и от всички други представители на съдебната власт, КОНПИ и КПКОНПИ, с представители на Европейската комисия (ЕК) в рамките на експертните мисии в България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), проведени в периода 2007 – 2018.

 

 Министерство на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи. Номинацията е заради отказа им да отговарят на въпроси, свързани с полицейското насилие по време на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

 

 Министерство на външните работи и министър Екатерина Захариева заради поведението й в случая със заявлението да получа информация какви езици и на какво ниво владеят консулите и генералните консули, какво е месечното им възнаграждение и дали са дипломати от кариерата, или са пратени в задграничните мисии "по изключение".

 

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова. Тя и още 5 народни представители от ПП ГЕРБ са вносител на проектозакон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. В преходните и заключителните разпоредби на проектозакона се предлагат изменения в ЗДОИ. Промяната предвижда "развързване на ръцете" на всяка институция да определя такси по ЗДОИ по своя преценка и така на практика до бъде ограничен достъпът до информация.

 

Агенция за ядрено регулиране заради категоричните действия на институцията против нормите на ЗДОИ и срещу правото на информираност на българската и европейската общественост по въпроси и проблеми, засягащи дейността на АЕЦ "Козлодуй" и Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО)", а с това и здравето и живота на милиони български, румънски и европейски граждани.

 

 Столична община, която системно отказва информация и съответно - губи съдебни дела, водени по ЗДОИ.

 

 Община Варна, която премълча повече от половин година наличието на замърсяване с отпадни канализационни води във Варненския залив.

 

Общините Гоце Делчев, Етрополе, Калояново, Родопи, Рудозем, Сапарева баня, Твърдица и Хаджидимово.  Номинацията е заради липсата на отговор на заявление за достъп до информация, както и за липсата в сайтовете им на секция „Достъп до информация“.

 

Община Баните и Община Радомир за отказ да предоставят искана информация.

 

Номинации за „Вързан ключ“

Критерии за оценка на номинациите в категорията "Най-абсурден/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация" няма. Съдържанието на решенията говорят сами по себе си за силата на номинацията.

 

Номинираните са:

* Държавна агенция за българите в чужбина

* Инспекторат към Висшия съдебен съвет

* Министърът на вътрешните работи и Директор на дирекция "Правно-нормативна дейност"

* УМБАЛСМ Пирогов, МБАЛ Пазарджик и УМБАЛ Стара Загора

* Кмет на Община Ивайловград

* Главен съдебен инспектор Теодора Точкова

* Министерство на околната среда и водите

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5425 |03.09.2020 България - една от темите в международните агенции . 39| 9149 |12.08.2020 Хората чакат от Борисов оставка, той ”купува” общините и училищата . 1| 4578 |07.08.2020 В четири общини в Хасковоско е обявено бедствено положение заради пожари . 7| 5637 |20.07.2020 Юлиан Попов: Всички общини в България седят и чакат какво ще им донесе Дядо Мраз от чужбина.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads