Реклама / Ads
1| 4451 |09.09.2014 НОВИНИ

Куп технически нарушения довели до трагедията с асансьора-убиец

.
Куп технически нарушения са довели до трагедията с асансьора-убиец. Той падна на 19 август в столичен блок, при което загина една жена, а друга едва оцеля. Това стана ясно от председателят на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор Стефан Цанков на пресконференция.
 

Оказва се, че скоростният ограничител съответствал за скорост от 1 метър в секунда, а на устройството имало други данни, като документите не съответствали. Подменено било и електрическото табло, като липсвали маркировки, че отговаря на изискванията и е подходящо за асансьора, отбелязва нюз.бг.  На мястото на оригиналната фрикционна шайба, която извършва основно движението на асансьора, е поставена такава с по-малък диаметър, което налага монтирането на втора за запазване вертикалността на въжетата. Такава обаче не е била монтирана, обясни Цанков.

Според него по стандарт има минимален диаметър за шайбата - 400 милиметра, а поставената шайба е със 120 милиметра диаметър, тоест близо 3,5 пъти по-малка от минималното за тези въжета, което създава напрежение и води до скъсване. По думите му, проверката не е установила и наличието на сертификати за качество на поставените две въжета в асансьора, като те били с дебелина 10 милиметра, а трябвало да са с по 12 милиметра. И двете въжета били прокъсани, като това явно се е случило за около два месеца. Оказва се още, че в дневника на асансьора не са записвани имената на техниците, които са го поддържали. Куп нарушения са констатирани в работата на надзорната фирма „НБ Лифтконтрол", която е отговаряла за контрола на ремонтите на асансьора. След инцидента са проверени 925 асансьора, като 213 от тях са спрени поради сериозни нередности.

Оказало се, че в сградата на Държавен фонд „Земеделие" имало скъсани нишки на въжетата и проблем с клиновия механизъм. Поддържащата фирма е имала представител, който от сутрин до вечер е седял там, в стаята на охраната, изумен е Цанков. По думите му имало и случай на техник над 70-годишна възраст, който бил с 90 % инвалидност, но отговарял за изправността на асансьори в жилищни сгради.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4779 |04.09.2014 Кирчо Киров: Технически не е трудно Цв. Василев да бъде издирен . 1| 5046 |11.07.2014 Терзиева сочи 80 нарушения по плажовете ни . 12| 5448 |13.06.2014 Куюмджиев: Евроекспертите не видяха нарушения за "Южен поток" . 9| 6736 |25.05.2014 Нарушенията...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads