Реклама / Ads
32| 6834 |06.04.2012 НОВИНИ

Купуваме литър бензин за 3 лв.?

.
„Много ни притеснява цената на горивата, защото тя влияе негативно както на потреблението, така и на икономиката", това заяви енергийният министър Делян Добрев ден след срещата с шефа на "Лукойл" Валентин Златев.
 

 

Делян Добрев не изключи вероятността цената на бензина да достигне 3 лева, ако на международния пазар барел петрол се продава за 200 долара.


"Тенденцията не е добра", предупреди Добрев. "Не бих се ангажирал да предскажа каква ще е цената на петрола на международните пазари, но мислим как ще реагираме при евентуално шоково покачване или поскъпване на долара,", посочи Добрев.

 

По думите му от анализите на "Лукойл" става ясно, че горивата ще поевтинеят с 5 стотинки на литър, ако се премахне биосъставката, която формира цената им. Ако се махне изискването за 60-дневни запаси или се намалят дните, цената ще падне с още няколко стотинки.

 

Всички анализи са в рамките на стотинки, с изключение на евентуалната възможност за промяна в ставката за акциза.

 

"Още не сме достигнали минималните нива в Европейския съюз, така че не знам това доколко е възможно и в какъв срок може да стане”, посочи министър Добрев.


Валентин Златев не е предложил "нищо гениално" за намаляване на ценовия шок при горивата, стана ясно още от думите на министъра.

 

След срещата вчера Златев заяви, че "Лукойл България” е готова да работи без печалба, за да се овладее поскъпването на горивата. Той обаче направи уговорка, че мерките ще повлияят незначително на крайната цена.

 

По думите му в цената на литър гориво 44% са себестойност, още 44% са данък и акциз и така оставал малък процент, който ще се повлияе от обсъжданите мерки.


Българската страна прекратява дейността на консултанта HSBC по проекта АЕЦ "Белене", заяви в парламента енергийният министър Делян Добрев. По думите му това ще стане без да плащаме обезщетения.

 

Досега консултантът е извършил множество анализи и изследвания. Тези документи все още не са внесени в МИЕТ, има само разменена кореспонденция с Българския енергиен холдинг.

 

Очакваме официалните копия, за да ги предоставим на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, каза Добрев.

 

Министърът заяви, че на база на разгледаните хипотези в докладите на HSBC в едни случаи проектът АЕЦ "Белене" ще е печеливш, а в други - не. Липсата на подписан договор за инженеринг, доставка и строителство вече повече от пет години, невъзможността да бъде определена окончателната цена на централата и още нерешени въпроси доведоха до този край, каза Добрев.

 

Като аргументи в полза изграждането на Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" Делян Добрев посочи съществуващата там инфраструктура, изградените съоръжения за преработка на радиоактивни отпадъци и съхранение на отработено ядрено гориво, наличие на обучен персонал и жилищен фонд.

 

Трябва да се прецизират текстовете, залегнали в мораториума за проучване и добив на шистов газ, защото те възпрепятстват и проучванията и добива на конвенционален газ, заяви министър Добрев.

 

Количествата в Чирен се нагнетяват с много по-голямо налягане от 20 бара и това противоречи на текстовете от мораториума, обясни Добрев. В същото време през лятото хранилището трябва да бъде запълнено, тъй като тогава цените са по-ниски.


Делян Добрев одобри решението на парламента да създаде временна работна комисия, която да разгледа въпросите, касаещи подземните богатства.


Проучвания за шистов газ няма да се извършват, докато страната ни е обявила мораториум, посочи още Делян Добрев.







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6825 |30.03.2012 Купуваме в пъти по-скъпи лекарства от гърците . 24| 5600 |12.03.2012 Бензинът удари нов таван . 25| 6473 |11.03.2012 Вдигат цените на горивата, бензинът гони дизела . 27| 5038 |21.12.2011 Бензиностанциите редом до МВР в битката с пироманите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads