Реклама / Ads
4| 4821 |03.05.2011 НОВИНИ

Купуваме самолети, след като построим магистралите

.
Аню Ангелов
Министерство на отбраната (МО) подготвя инвестиционен проект "нов тип многоцелеви изтребител", който ще бъде предложен към есента за одобрение на Народното събрание. По закон военни проекти на стойност над 100 млн. лева трябва да бъдат одобрявани от парламента. Това обяви днес военният министър Аню Ангелов.
 

Той (проектът) ще бъде предмет на политическо решение по-скоро, отколкото на конкурс, отбеляза Ангелов.

По думите му проектът ще бъде съобразен напълно с българското законодателство, като министърът не уточнява какъв ще е конкурсът за изтребител, след като решението ще е политическо. Според предишни негови изявления конкурсът трябваше да бъде обявен в началото на 2012 г., но сега тази дата не бе потвърдена.

МО вече изпрати запитване за информация към САЩ, Франция, Германия, Швеция и Италия. Става въпрос за щатските F-18, F-16 блок 50/52 и употребявани F-16 блок 25; за "СААБ" с JAS 39 Gripen C/D; за "Еврофайтър" с EF2000 Typhoon и за "Дасо авиейшън" с Rafale. Става дума за осем изтребители нови или втора ръка. Към момента идеята е да се сключи рамково споразумение, като така ще се осигури възможност за поръчката на още изтребители.

Аню Ангелов съобщи, че предстоят допълнителни разговори със страните, които вече са предоставили информация за отделни параметри.

Военният министър вече заяви намерение да се сключи договор с конкретна страна, а не с фирма производител. Според различни експертни оценки поръчката може да надхвърли 1 млрд. лева, но Ангелов не приема тази прогнозна цена.

До момента премиерът Бойко Борисов не е потвърдил намеренията да бъдат закупени изтребители. Единственият коментар от него е, че самолети ще се купуват, след като бъдат построени магистралите.

От изявлението на Аню Ангелов не стана ясно още дали в България се планира схема, която по някакъв начин да изключва провеждането на търг.

Все още се обмисля и съвместно купуване на бойни самолети с Румъния, като такава възможност присъства и в офертата на САЩ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 160| 27270 |25.02.2011 Борисов: Не построим ли „Белене”, токът скача 18 пъти; икономиката банкрутира . 0| 4887 |09.07.2010 Купуваме трудов стаж на лизинг . 0| 5311 |26.05.2010 Новият бюджет оряза с 15% парите на общините за сметка на магистралите . 1| 5789 |25.05.2010 Купуваме си години за пенсия на лизинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads