Реклама / Ads
0| 4581 |30.03.2016 НОВИНИ

Купуваме цяла ескадрила нови изтребители, реши МС

.
В изпълнение на правителствената програма за развитие на въоръжените сили, днес Министерският съвет одобри три инвестиционни проекта - за осигуряване на летателната годност на самолет МиГ-29, за придобиване на нов тип боен самолет и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб.
 

Проектите за модернизация на Военновъздушните и Военноморските сили ще бъдат предложени за одобрение от Народното събрание, в съответствие с чл. 16, т. 7а от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България.

 

С реализацията на най-мащабните за последните години модернизационни проекти – за придобиване на нов тип самолет и модулен патрулен кораб, ще се повишат оперативните способности на Българската армия и ще се изпълнят част от поетите ангажименти към колективната отбрана, заявени с Целите за способностите.

 

Въвеждането на въоръжение на нов тип боен самолет цели да се преодолее дефицитът от способности на въоръжените ни сили за неутрализиране на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи. С неговата реализация ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с военновъздушните сили на съюзниците от НАТО и ЕС.

 

Пряко свързан с проекта за нов тип боен са молет е проектът за осигуряване на летателната годност на МиГ-29. Целта е да се поддържат способностите на ВВС за охрана на въздушното пространство и осигуряване на въздушния суверенитет на Република България в интегрираната система за противовъздушна (ПВО) и противоракетна (ПРО) отбрана на НАТО. С осигуряването на летателната годност на МиГ-29 се дава възможност да се извърши преход от придобиването на новия тип боен самолет до застъпването му в бойна готовност. През този т.нар. транзитен период задачите на изтребителната авиация, възложени с редица национални и съюзни документи, ще се изпълняват със самолетите МиГ-29.

 

С придобиването на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб, ВМС ще постигнат способности, необходими за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. Инвестиционният проект предвижда въвеждането на въоръжение на два многофункционални патрулни кораба. Поради значителната финансова тежест, цялостното изпълнение на проекта ще се реализира за период от пет години, а строителството и оборудването на новите кораби с различни видове въоръжение ще се осъществява на три етапа.

 

Предстои да бъде внесен за одобрение в МС и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4562 |28.03.2016 Велев: Цяла България плаща за евтиното парно в София . 12| 4448 |18.03.2016 Михаил Миков: Нестабилността в правителството обхваща цялата страна . 7| 5320 |24.02.2016 Гечев: Българските институции имат цялата информация за КТБ . 14| 4907 |13.02.2016 Полицейска акция "Винетки" в цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads