Реклама / Ads
11| 6537 |19.08.2010 НОВИНИ

Курник спира “Тракия”

.
Неотчужден курник и земи стопираха строителството на Лот 2 от магистрала “Тракия” Стара Загора - Нова Загора.
 

Строежът е блокиран край село Загоре заради три частни имота, които били пропуснати при изготвянето на проекта за аутобана, пише в днешния си брой вестник Труд. Областният управител на Стара Загора Йордан Николов е изпратил писма до собствениците, че със заповед одържавява част от земята им. Те обаче я атакуват в Софийския административен съд. “Никой не ни уведоми, нито ни обезщети. Обясниха ни само, че парцелите ни са отбелязани като селска мера и затова обезщетението е платено на община Стара Загора”, каза Божана Петкова, която е сред потърпевшите. От общината предложили по 1000 лева компенсация на засегнатите, но те не са съгласни.

Вече трети месец камионите и булдозерите на фирмата изпълнител на участъка от аутобана между Стара и Нова Загора заобикалят обектите и не могат да започнат реална работа. Трите парцела не са били включени при изготвянето на земеразделителния план, по който е правен проектът за магистралата и по който са плащани обезщетения при одържавяването. През март собствениците разбират случайно, че аутобанът ще премине през имотите им и че по тази причина трябва да разрушат постройките върху тях. Преди дни получили писмо от областния управител на Стара Загора, че част от земята им ще бъде иззета.

Това развързвало ръцете на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) да събори постройките върху спорното трасе. Вече имало издадена и заповед от члена на управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров, с която се нарежда да бъдат съборени постройките, защото са морално остарели, амортизирани и негодни. Тази заповед обаче е атакувана от собствениците в Софийския административен съд. “Никой не ни уведоми, нито ни обезщети. Обясниха ни само, че парцелите ни са отбелязани като селска мера и затова обезщетението е платено на общината”, разказва една от потърпевшите Божана Петкова.

Според нея виновна за ситуацията е община Стара Загора, от която навремето са подали непълна информация в АПИ при изготвянето на трасето за магистралата и не са нанесли тяхната собственост на картите. Божана Петкова е собственичка на 600 кв. м, които са на пътя на магистралата. Придобива земята за ползване през 1989 г. по тогавашно правителствено постановление, а 5 години по-късно я купува от община Стара Загора, за което притежава скица и нотариален акт. Семейството й изгражда върху терена временна постройка със съответното строително разрешение. В него дълги години отглеждат пилета. Данъците за имота са плащани изрядно.

“Гледахме по 10 000 бройлера, а сега, след като дойдоха багерите, изклахме животните. В момента гледаме едва 30”, споделя жената. Негодува от факта, че някой е допуснал грешка, за която ще трябва тя да плаща. Заедно с друг от засегнатите собственици - Стойчо Иванов, наели адвокат Александър Желязков, за да си търсят правата. Той вече два месеца се опитва да намери решение, което да не допусне спиране на строежа на магистралата. Собствениците обаче са категорични, че няма да позволят да се строи върху имотите им, докато не бъдат обезщетени.

Преди дни били извикани на среща със заместник-кмета на общината Велизар Балабанов и представители на областната администрация. Тогава от общината предложили по 1000 лева компенсация на потърпевшите. Това обаче не удовлетворява собствениците. “Те искат да ни съборят постройките, да ни вземат земята и бизнеса и при това само за 1000 лв. Как да се съгласим?”, питат двамата. В отговор представителят на областната администрация им обяснил, че щом не искат парите, ще стане по-зле и ще им вземат земите без заплащане.

На 6 август те получили и заповедта на губернатора, с която се нарежда изземването на 56,05 кв. м от имотите им по административен ред. Мотивите са, че за тези земи вече са платени обезщетения на община Стара Загора. “Това е очевидна колективизация, като едно време с ТКЗС. С тази заповед държавата не признава нотариалния акт на общината. Това е очевиден опит да се оправдае неграмотното поведение на служителите на АПИ, още повече че вече бе разбито шампанското за стартиране на следващия лот от магистралата”, казва адвокат Желязков.

Собствениците обясняват, че тези 50 кв. м чупка, както са наречени в заповедта, всъщност предполагат да бъдат съборени сградите. За подготовка на самото трасе се правят и огромни насипи, които ще затрупат имота им заедно с десетки плодни дръвчета. След прокарване на аутобана останалата част от земите остават откъснати от пътя и селото, ще бъде прекъснат и достъпът им до ток и вода. И в момента поради прокопан отводнителен канал от магистралата собствениците не могат да стигнат до самите постройки. Преди време те спрели строителите, преди багерите да закачат прокарания кабел с трифазен ток.

“Ако не бяхме там, не знам какво можеше да се случи на багериста, ако скъса някой кабел
”, казва Божана Петкова. “Това е грозна некомпетентност на администрацията и вместо да си посипят главата с пепел, те искат да одържавят земята в типично тоталитарен стил”, категоричен е адвокат Желязков. Той е пуснал две жалби в Административния съд в Стара Загора срещу заповедта на областния управител за изземването на имота. Решението на съда може да забави строежа на аутобана. Потърпевшите били готови да потърсят и лицензирана фирма оценител, която да каже колко е реалната стойност на имота. “Не сме против магистралата, но искаме да получим справедливо обезщетение. Ние не сме виновни, че някой друг не си е свършил работата”, уверява Божана Петкова. (Дневен Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5686 |09.08.2010 Спират водата в част от "Младост" . 14| 6300 |04.08.2010 “Тракия” потъва . 8| 5357 |28.07.2010 70% от блока не плащат. Спират парното на всички . 5| 4649 |22.07.2010 ЕС пак почва да спира парите за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads