Реклама / Ads
2| 3582 |26.10.2018 НОВИНИ

Курумбашев: Време е България да има своя агенция за киберсигурност

.
”В много държави вече има национални агенции за киберсигурност. В България тази функция е разпределена само между 4-5 места. От една страна – имаме Държавна агенция „Електронно управление”; от друга – стои много добрата работа на ГДБОП. От трета страна – стои въпросът за защита на критичната инфраструктура, което е в компетенциите на ДАНС.
 

Не на последно място – Министерство на отбраната с неговия киберотдел, който също има своите много важни функции. Крайно време е България също да има своя агенция за киберсигурност. Трябва да създадем такава централизирана структура, която да може да координира тази дейност."

 

Това заяви Петър Курумбашев, член на Групата на социалистите и демократите в ЕП, по време на конференцията „Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура", организирана от Националната браншова организация за електрическа мобилност (ИКЕМ). Събитието се проведе днес във Военната академия „Г. С. Раковски" в София.

 

Участие в него взе комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

По думите на Петър Курумбашев в сферата на киберсигурността съществуват някои значителни проблеми – на европейско ниво това е егоизмът на държавите членки, които нямат голямо желание да обменят информация помежду си. „На национално ниво пък стои проблемът с егоизма на отделните институции и служби за сигурност, които също не са особено ентусиазирани да говорят помежду си, тъй като данните се превърнаха в стока и никой няма желание да ги споделя. Понякога това става доброволно, понякога пък става така, че до понеделник няма кой да съобщи за нещо, което се е случило в петък вечер. В повечето случаи тази координация е повече от задължителна – както например е при координирана кибератака, случваща се едновременно в няколко държави членки", обясни той.

 

„Надявам се скоро българската държава да има такава своя агенция. Има различни модели – във Франция и Сингапур, например, агенцията за киберсигурност е пряко подчинена на премиера; в Германия – на вътрешния министър. Предимството да бъде подчинена пряко на премиера, според мен, е, че когато подобен род информация се изисква от по-високо ниво, всички служби и институции ще трябва да работят заедно", смята Курумбашев.

 

Българският евродепутат е докладчик в сянка по доклада на Европейския парламент за Европейската агенция за киберсигурност. Предложенията му са свързани именно с това тя да бъде по-силна, независима, с повече правомощия и отговорности. В момента Курумбашев участва в т.нар. „триалози" по Акта за киберсигурност – преговорите между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7080 |26.10.2018 IHS Markit: Корупцията в България ще зависи от ГЕРБ и близостта до Цацаров на наследника му . 5| 4444 |26.10.2018 Момчил Ненков: Ако изберем лятно време, може да се отдалечим от страните на Централна Европа . 0| 4433 |25.10.2018 Словения отвори първото си посолство в България . 0| 3494 |25.10.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads