Реклама / Ads
16| 5305 |19.06.2010 НОВИНИ

М.Куцкова: Съдът не е всесилен, не може да лекува болни

.
Съдът положи много усилия да приключи делото "Маргините" навреме, но той не е всесилен и не може да лекува болни хора. Така Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите, коментира по PRO.BG. развръзката по делото срещу Красимир и Николай Маринови, известни още като братята Маргини.
 

След четири години гледане и отлагане на делото срещу Маргините, тази седмица те бяха оневинени по всички обвинения, повдигнати срещу тях.

Според Куцкова съдия Паунова не е човек, който би се поддал на какъвто и да било натиск, за да се допуска, че е имало такъв, с цел по-бързото приключване на делото. Тя подчерта, че делото е с много висок обществен интерес и наблюдавано, както от инспектората и Висшия съдебен съвет, така и от представителите на Европейската комисия. От друга страна, много проверки са правени по движението на делото и не са намерени причини в съда то да се отлага.

На въпрос дали смята, че прокуратурата не си е свършила работата и не е събрала достатъчно доказателства по делото, Куцкова заяви, че не може да се ангажира да коментира работата на прокуратурата. Във всяка една работа - дали ще строиш къща и трябва да направиш здрави основи, ще внасяш обвинение или ще гледаш дело, се иска много сериозна предварителна подготовка, която е важна за устойчивостта на крайния продукт, а не за неговия външен вид, смята съдия Куцкова.

Тя изтъкна, че в основата на една нормална държава стои взаимното уважение между институциите. Ако някой печели от напрежението между институциите, това е само престъпността, коментира репликите, разменени между вътрешния министър Цветан Цветанов и съда, Нели Куцкова.

От друга страна години наред съдиите мълчаха, защото смятаха, че не е достойно да се отговаря на нападки. Само че като мълчиш, все едно си гузен и виновен, допълва още тя.

Много по-трудно е да бъде произнесена оправдателна присъда, защото съдията ще бъде заподозрян във всички земни грехове, каза още съдия Куцкова. Затова оценява високо решението на съдия Лада Паунова да се изправи пред медиите и обществеността, за да обясни решението си.

В заключение Нели Куцкова каза, че всички трябва да си вършат работата и да търсят грешките предимно в себе си. Според нея няма други, които да са толкова самокритичен, колкото са съдиите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4512 |03.06.2010 Спецсъдът поема Наглите и Маргините . 12| 5219 |20.05.2010 Съдът оправда "Крокодилите" . 0| 4591 |19.05.2010 Съдът пусна замесен в аферата “Цонев” . 2| 6219 |19.05.2010 Съдът: Лъже ли свидетел по делото "Соло"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads