Реклама / Ads
1| 5868 |05.08.2017 НОВИНИ

В квартал „Стрелбище” пак ”стреляха” по небостъргача

.
Не спира недоволството на жителите на столичния квартал „Стрелбище” срещу планираното издигане на 150-метров небостъргач в една от градинките в квартала. Тази сутрин от фирмата собственик са поставили заграждения около имота и възнамеряват да започнат строеж. На място е пристигнал и багер, но хора от квартала са му попречили да започне работа.
 
Един от противниците на застрояването Петър Денчев заяви за Дарик, че следващата седмица жители на „Стрелбище” ще внесат сигнал до няколко институции за установени сериозни нарушения в процедурите около цялата история на небостъргача. След месец ще бъде организиран и нов протест, на който ще бъдат прочетени отговорите от съответните институции.
 
44-етажната сграда е планирана за издигане в градинката зад автобусната спирка на бул. „Петко Тодоров” след кръстовището с бул. „България”. Теренът е частен, но според общия устройствен план на София статутът му е на зелена площ, върху която е разрешен строежът единствено на кафене, тоалетна или църква. Затова и през 2011 главният архитект на София спира проекта за небостъргача. След обжалване от фирмата в съда, в крайна сметка Върховният административен съд излиза с решение, което задължава главния архитект да даде зелена светлина за строежа. Въпреки няколкото протеста на местни жители, тази сутрин от фирмата са заградили имота, а на място е пристигнал багер, обясни за Дарик един от протестиращите жители – Петър Денчев:
 
"Днес сутринта са дошли и са заградили имотите, за които претендират, че са техни. Събрали са се част от жителите на "Срелбище", разтревожени от това, което става. Този небостъргач няма място тук. Няма връзка с околните сгради. След като се построи, като обслужване е ясно какво следва. Навлизането на нови 4-5000 коли в квартала. Откъде ще влязат, откъде ще излязат? В момента не могат да се разминат коли, а какво остава след това", каза Денчев.
 
Жителите на квартала събраха над 2000 подписа против строежа. До момента отговор на подписката няма, а протестиращите планират да внесат сигнал до няколко институции за установени нарушения по процедурите около небостъргача.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5390 |17.07.2017 Нов протест срещу блок в квартал ”Дружба” . 2| 5702 |14.07.2017 Заляха с киселина няколко човека в различни квартали на Лондон . 0| 5495 |05.07.2017 Пожар в бургаския квартал ”Черно море” изпепели вили и автомобили . 1| 5586 |29.06.2017 Започват проверки на ромския квартал в Асеновград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads