Реклама / Ads
3| 4295 |19.12.2008 НОВИНИ

КЗК глоби ЧЕЗ с 1.1 млн. лева

.
Дружеството е санкционирано заради тримесечното отчитане на тока и таксата за възстановяване на прекъснато електрозахранване.
 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи четири имуществени санкции на обща стойност 800 000 лв. на "ЧЕЗ Разпределение България" АД, гр. София, и една санкция от 300 000 лв. на "ЧЕЗ Електро България" АД, гр. София, за извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от антимонополния орган.

Санкциите на "ЧЕЗ Разпределение България" са наложени за едностранно налагане на цени за възстановяване на прекъснато електроснабдяване, налагане на нелоялни условия при въвеждане на тримесечно отчитане на електромери, ограничаване на търговията във вреда на потребителите при извършване на проверка на електромери и неизпълнение на задължението за обезпечаване на непрекъснатостта на електрическата енергия, с което се ограничава техническото развитие във вреда на потребителите.

„ЧЕЗ Електро България" е санкционирано за налагане на нелоялни условия при въвеждане на тримесечно отчитане на електромери. Производството е образувано по самосезиране, във връзка с множество излъчени репортажи в електронните медии, публикации в пресата и постъпили сигнали на граждани.

Анализът на Комисията е установил, че „ЧЕЗ Разпределение България" е злоупотребило с господстващото си положение като през месец август тази година е въвело икономическо необосновани цени за възстановяване на прекъснато електрозахранване.

Увеличението на цената на услугата не се влияе пропорционално от увеличението на съответните разходи, включени в нея, и позволява на дружеството да реализира по-високи приходи, тъй като потребителите не биха могли да се откажат от ползването на електричество. Дружеството е злоупотребило с господстващото си положение и като едностранно е въвело тримесечно отчитане на потребената енергия, а е запазило ежемесечното й плащане. Това поставя потребителите в неравностойно положение, тъй като те не заплащат действително потребеното количество, не могат да следят и контролират своето потребление, както и да следят размера на средствата, с които разполагат. КЗК счита, че при така въведеното тримесечно отчитане, не би следвало да се начислява лихва върху сметките за първите два месеца от периода, а само върху изравнителната сметка.

Данните по преписката показват, че „ЧЕЗ Електро България” АД е наложило заплащане на лихва за просрочие на всяка от месечните сметки и с това е нарушило разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията. Комисията е установила, че „ЧЕЗ Разпределение България" е упълномощило „ЧЕЗ Лабораторис България” ЕООД - предприятие от своята икономическа група, да проверява използваните в мрежата му електромери и е допуснало само един друг участник на този пазар с минимален дял. Подобно поведение уврежда интересите на потребителите, възпрепятства избора им на независима проверка при съмнение в отчетените показания и представлява злоупотреба с господстващо положение. Проучването сочи още, че дружеството не е изпълнявало задължението си за непрекъснато и качествено разпределение на електрическа енергия. Не са спазвани обявените графици за прекъсване на електроснабдяването и често са извършвани прекъсвания без предупреждение и без да има доказана авария. Всичко това води до нарушаване на нормалния ритъм на живот на гражданите и ритмичността в производствената дейност на стопанските потребители. Подобни действия представляват експлоатативна злоупотреба и противоречат на Закона за защита на конкуренцията.

КЗК постанови прекратяване на нарушенията. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5028 |04.12.2008 СГС глоби Бойко Борисов със 7000 лева, той не смята да ги плаща . 7| 4454 |01.12.2008 КЗК глоби "Глобул" със 150 хил. лв. заради играта "100 на 100" . 3| 4831 |27.06.2008 Ще купуват камери с парите от глоби по пътищата . 1| 5102 |07.08.2007 „Кремиковци" рони сълзи срещу глоби за пушеци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads