Реклама / Ads
6| 6178 |30.06.2019 НОВИНИ

КЗК хвана картел от над 30 фирми по програмата за саниране

.
Саниране
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила, че над 30 компании участват в картел, целящ облагодетелстване от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В сайта си антимонополната комисия уточнява, че е направила проверка и разследване по сигнал на кмета на Търговище Дарин Димитров.
 

Той е изпратил на КЗК информация и доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на общината за разпределяне на обектите, които се санират по програмата. Последвали са внезапни проверки в офисите на три от проверените фирми - "ВМЛ – консулт" ЕООД, "Архкон Проект" ООД и "Евиданс инженеринг" ЕООД, пише Дневник.

 

Иззети са били копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по програмата за енергийна ефективност.

 

От събраните доказателства КЗК е установила като ответни страни в производството други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по програмата за саниране в общините Пловдив и Гоце Делчев.

 

"Въз основа на всички установени факти и обстоятелства, Комисията счита, че адресатите участват в картел, имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки", пише КЗК в съобщение до медиите.

 

Кмисията смята, че са извършени нарушения по чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията, представляващи "забранено споразумение за манипулиране на процедура по възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради".

 

До момента констатция за участие в картелно споразумение е направена за общо 33 фирми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3983 |19.06.2019 Уволняват шофьора, хванат с 1,25 промила алкохол да вози ученици . 0| 3956 |17.06.2019 Камера ”хвана” крадец, замъкнал част от скулптура на Ставри Калинов . 2| 4033 |10.06.2019 Три хиляди жалби срещу фирмите за бързи кредити е получила Манолова . 0| 4019 |03.06.2019 Хванаха двама мъже да шофират с над 3 промила алкохол в кръвта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads